Cea mai mare fermă de curcani din România se află în mijlocul unei situații critice. Totul după ce în cadrul unității a fost dată alerta de gripă aviară. Peste 200.000 de curcani au ajuns să fie sacrificați și aruncați într-o groapă de la marginea localității Codlea, județul Brașov.
Focar de gripă aviară la cea mai mare fermă de curcani din România
Gripa aviară este boala infecțioasă care are la bază o mutație de tip A a virusului gripal. Rădăcinile acesteia au existat pentru prima dată în Italia în urmă cu zeci de ani. De atunci, aceasta s-a răspândit la nivel mondial.
Fiecare specie de păsări poate fi infectată cu această mutație a virusului gripal. Chiar dacă unele specii de păsări, precum curcanii sunt considerate rezistente în fața acestui virus, se pare că nu a fost deloc așa. Cel puțin în acest caz. La cea mai mare fermă de curcani din România, a fost descoperit inițial un focar de gripă aviară. Ulterior, numărul păsărilor care s-au infectat a crescut ajungând la 200.000 de exemplare.
ANSVA a confirmat identificarea virusului de tip AH1N1 în cadrul fermei de la Codlea. Procedura în astfel de cazuri este ca animalele să fie sacrificate. Ulterior, acestea sunt îngropate în pământ într-un perimetru izolat. La fel s-a întâmplat și în acest context.
Extinderea focarelor pot duce la o epidemie cu o durată de ani
Virusul AH1N1 este considerat extrem de periculos având o rată de răspândire uriașă. Dacă focarele nu sunt izolate și eliminate rapid, acestea se pot extinde extrem de rapid. Pot duce astfel la o epidemie care poate dura ani de zile.
Cel mal mare focar de gripă aviară din România a existat în 2005. La vremea respectivă varianta H5N1 a virusului gripal a creat o situație critică în România. Milioane de păsări au fost atunci sacrificate în mai multe regiuni din țară.