Foamea emoțională nu are nimic de-a face cu foamea fizică. Senzația de nevoie de a mânca poate apărea când simțim că trebuie să acoperim un gol. Chiar unul de altă natură decât cea fizică. Suferința poate fi acoperită cu statul ăla clasic american din filme. Când o femeie este înconjurată de șervețele și ține în mână un borcan plin de înghețată. Trebuie să te gândești dacă simți nevoia de-a te refugia în mâncare.
Foamea emoțională vine după un impuls emoțional. Paradoxul acesteia este faptul că te simți prost după ce ai mâncat. În ciuda faptului că mănânci pentru a te simți mai bine. Dacă vei mânca pentru a satisface niște nevoi emoționale, nu ar trebui să te simți prost după ce ai mâncat.
Foamea emoțională vs. Foamea fizică
Firesc este să mâncăm pentru a ne hrăni. Mâncare are rolul de a ne oferi toți nutrienții necesari și energia de care avem nevoie. Foamea fizică se va identifica când se resimte un disconfort la nivelul stomacului. Dacă simți un gol în stomac sau te roade. Tot ce simte undeva mai sus de nivelul gâtului nu este foame. Înainte de-a mânca gândește când ai mâncat ultima dată, dacă ai putea să mănânci altceva diferit față de ce ai tu în minte.
Foamea emoțională apare foarte rapid, brusc, simți nevoia imediată de-a mânca ceva. Această senzație apare în urma unei întâmplări cu un impact emoțional negativ. Dacă te-ai certat cu cineva, ai avut parte de o despărțire, apare imediat nevoia de-a mânca. Foamea fizică apare gradual la distanțe firești între mese.
Foamea falsă poate fi identificată dacă simți nevoia să mănânci ceva anume. În mod normal foamea poate fi satisfăcută cu diverse alimente. De la fructe, legume, lactate și carne. Este normal să avem anumite preferințe dar nu trebuie să fim fixați pe ceva anume.
Foarte important este și aspectul legat de cantitatea de alimente ingerată. În mod normal omul se oprește din mâncat atunci când se simte sătul. Nu trebuie să te simți plin când te ridici de masă. Dacă ești sub un impuls emoțional vei continua să mănânci și după ce nu vei mai avea nevoie.