Reclamă

Fluxurile de gaz din Azerbaidjan către Serbia au fost suspendate, fără o dată clară pentru reluare, a anunțat președintele sârb Aleksandar Vucic. Informația a fost vehiculată de agenția de presă Tanjug și relatează Reuters.

Președintele Vucic a declarat că motivul pentru care Azerbaidjanul a oprit furnizarea gazului ar fi „forța majoră și problemele” cu care se confruntă. „Am primit informaţii de la fraţii şi prietenii noştri din Azerbaidjan că, din cauza forţei majore şi a problemelor pe care le au, începând de astăzi nu putem conta pe cei 1,7 milioane de metri cubi de gaz care veneau în fiecare zi”, a declarat Vucic reporterilor.

Prin urmare, Serbia va trebui să înceapă să se bazeze pe rezervele proprii de gaz. Totuși, președintele sârb și-a exprimat speranța că situația se va îmbunătăți în decurs de una sau două luni.

În 2023, Serbia a semnat un acord cu Azerbaidjan pentru achiziționarea a 400 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an, începând cu 2024. În prezent, Serbia consumă peste 3 miliarde de metri cubi de gaz anual, iar marea majoritate provine din Rusia.

Recent, Statele Unite au impus sancțiuni sectorului petrolier rusesc, iar Vucic a anunțat că Gazprom Neft, acționar majoritar al companiei sârbe NIS, are la dispoziție 45 de zile pentru a se retrage din acest parteneriat. NIS este deținută de Gazprom Neft cu 50% și Gazprom cu 6,15%, iar guvernul sârb deține 29,87% din acțiuni.

Într-un context similar, Azerbaidjanul a suspendat livrarea de gaze către Bulgaria între 7 și 11 ianuarie din motive tehnice nespecificate. Activitatea platformei din Shah Deniz a fost, de asemenea, oprită de BP din cauza unei probleme tehnice la linia submarină de export a condensatului de gaz.

Aceste suspendări vin într-un context complicat pe plan internațional. Președintele francez Emmanuel Macron a menționat recent implicațiile Rusiei în evenimentele din România, Moldova și din alte teritorii franceze, acuzând Azerbaidjanul de „interferențe inacceptabile”, afirmând că acestea au loc pentru că Franța sprijină Armenia conform dreptului internațional.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro