Reclamă

Flota de petroliere a Rusiei, adesea numită „flota fantomă”, a ajuns să transporte până la 70% din petrolul acestei țări pe mare, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident în contextul războiului cu Ucraina. Potrivit unui raport prezentat de Școala de Economie din Kiev, cantitatea de petrol rusesc transportată de aceste nave a crescut de aproape două ori pe parcursul unui an, ajungând la 4,1 milioane de barili pe zi până în luna iunie a acestui an.

Aceste date subliniază provocările complexe cu care se confruntă aliații Kievului în eforturile lor de a izola economia rusă. În decembrie 2022, țări precum Regatul Unit, statele din G7, Australia și Uniunea Europeană au implementat un plafon de preț de 60 de dolari pe baril, cu scopul de a împiedica companiile occidentale să participe la activitățile de transport și deservire a mărfurilor petroliere rusești. Însă, Rusia a reușit să eludeze aceste măsuri restrictive, utilizând nave mai vechi, din așa-numita flotă fantomă, pentru a vinde petrol peste această limită de preț.

Raportul KSE estimează că Rusia a investit aproximativ 10 miliarde de dolari în aceste petroliere din 2022. „Strategia a redus semnificativ efectul de pârghie al regimului de sancțiuni”, se afirmă în documentul respectiv. În plus, se arată că peste 630 de nave, unele cu o vechime de peste 20 de ani, sunt folosite pentru transportul petrolului rusesc și iranian, în ciuda sancțiunilor impuse împotriva acestuia din urmă.

Guvernele occidentale continuă să încerce restrângerea flotei rusești din umbră, iar Regatul Unit a anunțat recent sancțiuni împotriva a 10 nave implicate în aceste operațiuni. KSE a avertizat că flota rusă neasigurată ar putea duce la o catastrofă ecologică în Europa, având în vedere că petrolul este transportat pe rute internaționale în Marea Baltică și Strâmtoarea Gibraltar. Deși până la acest moment au fost evitate scurgeri mari de petrol, „se așteaptă să aibă loc un dezastru major, iar costurile de curățare ar putea fi de miliarde”, arată raportul.

Ministrul suedez de externe a exprimat anterior temeri privind impactul ecologic al acestor operațiuni, acuzând Moscova de nepăsare în navigarea unor petroliere nepotrivite prin Marea Baltică. Aceste evenimente subliniază nevoia stringență de măsuri internaționale suplimentare pentru a combate efectele întâlnite ale acțiunilor comerciale ilegale ale Rusiei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro