Criza economică provocată de pandemia cu coronavirus poate dura mai mult de șase luni, preconizează Florin Cîțu, ministrul Finanţelor Publice. Aceasta susține că urmează o perioadă grea pentru România, o nenorocire de care nimeni nu a știu că se va întâmpla.

Reclamă

Cîțu susține că vrea să se asigure că la nivel național vor fi finanţare, lichidităţi, până la momentul în care totul va putea reveni la făgașul normal.

„Începem cu o perioadă de şase luni. Eu, personal, mă uit până în vară să fim într-o perioadă dificilă. Şi după aceea vedem ce se mai întâmplă.(…) Aşa cum m-am pregătit şi la începutul anului pentru o perioadă dificilă, nu ştiam că se întâmplă această nenorocire, dar vreau să fiu sigur că avem finanţare, lichidităţi, că suntem ok până în vară. Între timp, cu fiecare informaţie pe care o avem ne vom recalcula estimările. În acest moment, da, lucrurile nu arată bine pe termen scurt, dar dacă trecem peste un vârf din aprilie s-ar putea să avem o situaţie mai bună prin mai, iunie, iulie,” a explicat Cîţu la Digi 24.

Pachetul de măsuri economice

„Avem un pachet de măsuri care se definitivează şi cred că va fi un pachet substanţial pentru România, aproape 2% din PIB, dacă luăm toate măsurile pe trei luni. Acesta va fi impactul în economie. Nu suntem Germania, Spania sau Franţa, dar pentru România un 2% impact în trei luni de zile cred că este substanţial şi sperăm să ajute companiile să treacă peste această perioadă. Sunt mai multe forme (de ajutor, n.r.), de şomaj tehnic, garanţii pentru linii de credit, chiar şi forme de amânare a impozitului pe venit pe o perioadă de două luni de zile pentru anumite companii. Deci, avem mai multe instrumente pe care le vom aproba mâine (miercuri n.r.) în şedinţa de Guvern”, a precizat şeful de la Finanţe.