În luna februarie a acestui an, Florin Cîțu anunța că angajații bugetari nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță.

Decizia lui Florin Cîțu privind voucherele de vacanță

Decizia era luată pe baza situației provocată de COVID-19. S-a decis prelungirea termenului de valabilitate pentru voucherele de vacanță din anul 2019 sau 2020. Estimările din luna februarie spun că valoarea totală a voucherelor de vacanță era în jur de 2,4 miliarde de lei. Daniel Cadariu, a precizat că beneficiarii voucherelor de vacanță vor fi atât angajații din sectorul privat, dar și bugetarii.

În 2021, valoarea estimată a voucherelor de vacanță a scăzut

Anul 2021 a adus probleme financiar în guvernul condus de Florin Cîțu, iar situația provocată de COVID-19 a agravat lucrurile. Guvernul în frunte cu Florin Cîțu au decis că pentru anii 2022 și 2023 nu vor mai fi eliberate vouchere de vacanță. Motivația deciziei era următoarea:

„Voucherele de vacanță nu au fost folosite, pentru că industria  anul trecut a fost criză”, conform playtech.ro.

„În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite, pentru că știți foarte bine, industria ne spune că anul trecut a fost criză, deci nu puteau fi folosite vouchere de vacanță.

Am dat voie să fie folosite anul acesta. De aceea, voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor și avem această economie la buget”, a explicat Florin Cîțu pentru aceeași sursă.

Guvernul a calculat că valoare estimată a voucherelor este în jur de 2,4 miliarde de lei. De acești bani era nevoie pentru a ameliora din efectele crizei provocate de pandemie. Pe baza acestor motive, s-a decis ca voucherelor din anii 2019 și 2020 să le fie extins termenul de valabilitate. Ideea oferirii bugetarilor, dar și angajaților din sectorul privat vouchere pentru anul 2022 a fost exclusă din calculele guvernului.

Florin Cîțu, anunț de interes pentru toți românii. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2022
pexels.com

Voucherele de vacanță, reintroduse în 2022

Daniel Cadariu, cel care este propus pentru a se ocupa de Antreprenoriat și Turism în noul guvern, își dorește reintroducerea voucherelor de vacanță. Acesta precizează că beneficiarii vor fi atât angajații bugetari dar și cei din sectorul privat. Daniel Cadariu a precizat că valoarea unui voucher va rămâne aceeași: 1450 lei. Singura  modificare va fi legată de faptul că și angajații din sectorul privat se bucura de vouchere.

Acesta a dat asigurări că voucherele de vacanță vor fi distribuite de la începutul anului 2022. Cu toate acestea, există un obstacol în calea acestui demers. Rectificarea bugetară va fi discutată la finalul anului, iar ulterior se va stabili câți bani va acorda guvernul pentru voucherele de vacanță.

„Tot pentru partea de turism, pentru anul 2022 vor fi emise din nou tichetele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru lucrătorii din sectorul bugetar, dar vor funcţiona şi pentru cei din mediul privat. Agenţii economici care doresc să emită aceste tichete de vacanţă vor putea deduce cheltuielile cu aceste sume.

În măsura în care în perioada aceasta de aplicare a acestui program de guvernare economia va funcţiona şi încasările la buget vor fi suficient de mari, intenţionăm ca mare parte din aceste cheltuieli să le compensăm către agenţii economici de la bugetul de stat, dar asta ţine strict de mersul economiei”, notează presa.