Reclamă
Reclamă

Fostul premier Florin Cîțu, actual senator PNL, a fost citat miercuri la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în cadrul anchetei privind dosarul vaccinurilor anti-Covid.

Această citare vine după ce, săptămâna trecută, Plenul Senatului a decis să-i ridice imunitatea lui Cîțu, deschizând astfel calea pentru cercetarea penală împotriva sa. La ieșirea de la DNA, Cîțu nu a dorit să facă declarații cu privire la dosarul în cauză, afirmând că va vorbi cu jurnaliștii doar după ce se va elibera de audieri.

Acuzațiile aduse lui Florin Cîțu, fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Ioanei Mihăilă, actual ministru al Sănătății, se referă la posibilele infracțiuni de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii DNA susțin că cei trei, în calitate de prim-ministru și miniștri ai Sănătății, au aprobat achiziționarea a zeci de milioane de doze de vaccin anti-Covid în exces față de necesarul deja contractat, care acoperea deja populația estimată pentru vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. În documentul trimis Senatului pentru ridicarea imunității lui Cîțu, procurorii anticorupție fac mențiune și la numele actualului șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.

Reclamă

Florin Cîțu, citat la DNA

Potrivit referatului procurorilor DNA, Guvernul lui Florin Cîțu a încheiat în decembrie 2020 un contract cu Comisia Europeană pentru achiziția a peste 37,5 milioane de doze de vaccin. Această cantitate era în exces față de estimările inițiale, care indicau că aproximativ 10,7 milioane de persoane urmau să fie vaccinate. În final, cantitatea achiziționată de România a ajuns la peste 90 de milioane de doze, reprezentând un excedent semnificativ.

colaj substantial

Procurorii susțin că toate dozele de vaccin contractate după 1 ianuarie 2021 au reprezentat surplus. Prin urmare, se estimează că există un excedent de peste 52 de milioane de doze, în valoare totală de aproximativ 1.005.498.687 de euro. Această sumă, la care se adaugă TVA, reprezintă prejudiciul adus bugetului statului.

Potrivit DNA, Florin Cîțu, în calitate de prim-ministru, precum și Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în calitate de miniștri ai Sănătății, sunt responsabili pentru aceste achiziții nejustificate. De asemenea, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a preluat atribuțiile de ministru după demiterea lui Vlad Voiculescu, este și el implicat în această anchetă.

Potrivit argumentelor procurorilor, primele cantități de vaccin contractate erau mai mult decât suficiente pentru a imuniza 23 de milioane de persoane, în timp ce estimările inițiale indicau că doar 10,7 milioane de români vor fi vaccinați. Orice achiziție ulterioară s-a dovedit a fi în exces și a generat prejudiciul estimat la peste un miliard de euro.

Perspectiva lui Florin Cîțu

După audieri, Florin Cîțu a declarat că nu poate comenta asupra detaliilor anchetei, deoarece dosarul este în curs de investigație și că trebuie să respecte prescripțiile legale. Cu toate acestea, el a afirmat că și-a îndeplinit atribuțiile ca prim-ministru în conformitate cu legislația în vigoare și că are încredere în justiție pentru a face lumină în acest caz.

Aceasta nu este prima dată când Florin Cîțu se confruntă cu acuzații de corupție. În trecut, el a fost acuzat că a făcut presiuni asupra unui raport al Curții de Conturi, care ar fi scos la iveală nereguli în legătură cu cheltuirea banilor publici. De asemenea, în timpul mandatului său de prim-ministru, Florin Cîțu a fost criticat pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid-19 și pentru deciziile controversate luate în acest sens.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro