În vechea Olympia din Grecia, cu 101 zile înainte de ceremonialul de deschidere al Jocurilor Olimpice de vară de la Paris (26 iulie – 11 august), a fost aprinsă flacăra olimpică. Evenimentul a debutat cu imnul olimpic și cu prezența lui Aristidis Panagiotopoulos, primarul din Olympia, care a transmis un mesaj de pace și reconciliere a popoarelor în cadrul ceremoniei.

Tony Estanguet, președintele Comitetului francez de organizare, a subliniat pregătirea țării pentru a găzdui aceste jocuri, marcând o nouă pagină spectaculoasă și responsabilă în istoria olimpică. Thomas Bach, conducătorul mișcării olimpice, a evidențiat ideea de promovare a păcii și speranței prin sport, o viziune adoptată de fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, Pierre de Coubertin.

Flacăra a fost aprinsă în cadrul unui ritual unic care, din cauza vremii înnorate, a fost realizat cu o flacără de rezervă. Sistemul tradițional de aprindere a flăcării implică razele soarelui și o oglindă cilindrică parabolică. Ceremonia a inclus omagii aduse poporului grec și tradițiilor olimpice prin dansuri și coregrafii la ruinele templului Herei.

Purtători ai torței olimpice au fost Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj, și înotătoarea franceză Laure Manaudou, prima purtătoare a flăcării olimpice din Franța. Flacăra va parcurge 5.000 km prin Grecia și va ajunge în Franța pe 26 aprilie, pregătindu-se pentru o călătorie impresionantă până la Paris.