Începând din 2015, 12 fizicieni ruși implicați în dezvoltarea tehnologiei hipersonice au fost arestați, acuzați de trădare și trimiși la închisoare, potrivit BBC. Trădarea presupune suspiciuni de transmitere a unor informații secrete de stat către țări străine.
Rusia este considerată lider mondial în dezvoltarea armelor hipersonice, rachete care pot atinge viteze de cinci ori mai mari decât viteza sunetului. Cu toate acestea, mai mulți fizicieni ruși care au lucrat la aceste proiecte au fost inculpați pentru trădare, iar trei dintre ei au decedat în detenție.
Procesele acestor cercetători s-au desfășurat cu ușile închise, iar Kremlinul a declarat că acuzațiile sunt grave, fără a oferi mai multe detalii din cauza implicării serviciilor secrete. Între cei arestați se numără Vladislav Galkin și Valeri Zveghințev, ambii fiind implicați în studii legate de mecanismele de admisie a aerului pentru avioane de mare viteză.
Agenția de știri Tass a raportat că Zveghințev a fost arestat după publicarea unui articol într-o revistă iraniană în 2021. Între timp, colegii și apărătorii cercetătorilor susțin că aceștia nu erau implicați în dezvoltarea armelor, ci colaborau deschis cu cercetători străini.
FSB, principalul serviciu de securitate din Rusia, este acuzat de critici și apărători ai drepturilor omului că ar dori să creeze impresia că spionii străini sunt interesați de secretele armelor hipersonice rusești. Evgheni Smirnov, avocat al Primei Divizii, a declarat că cercetătorii reținuți lucrau la probleme științifice generale, nu la proiecte de apărare națională.
Un alt om de știință, Dmitri Kolker, a fost arestat în 2022 în timp ce se trata de cancer pancreatic în stadiu avansat. Familia sa a afirmat că arestarea s-a bazat pe prelegeri susținute în China, toate aprobate de FSB. Kolker a decedat la două zile după arestarea sa.
Smirnov a spus că unele cazuri privind dezvăluirea secretelor tehnologice hipersonice au fost deschise doar pentru a satisface dorințele superiorilor. Totodată, Serghei Davidis de la organizația Memorial a menționat că atmosfera din Rusia este una a maniei spionajului și izolării, în special după invadarea Ucrainei.
În contextul acestor arestări și acuzații, mulți cercetători tineri și talentați părăsesc domeniul științific. „Același lucru pentru care suntem premiați azi, mâine devine un motiv pentru declanșarea urmăririi penale,” au scris angajați ai Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM) într-o scrisoare deschisă.
Fostul general FSB, Alexander Mihailov, a afirmat că scurgerile de informații reprezintă motive întemeiate pentru sentințele grave primite de unii cercetători. Anatoli Maslov, de exemplu, a fost condamnat la 14 ani de închisoare în luna mai.
Soția lui Galkin, Tatiana, a relatat că s-a gândit să fie arestată pentru a fi împreună cu soțul său aflat în izolare: „Ar fi destul de simplu – trebuie doar să suspectezi pe cineva de ceva”.