Reclamă

Fizicianul rus Aleksandr Şipliuk a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru trădare de stat, fiind cel mai recent caz de condamnare în rândul oamenilor de ştiinţă care au lucrat la programul de rachete hipersonice al Rusiei. Tribunalul de la Moscova a pronunţat marţi sentinţa împotriva directorului de 57 de ani al unui institut ştiinţific siberian, procesul desfășurându-se cu ușile închise.

Şipliuk este doar unul din cei cel puțin 12 oameni de știință ruși de rang înalt arestați în ultimii ani, trei dintre aceștia fiind din cadrul prestigiosului Institut Hristianovici de Mecanică Teoretică și Aplicată din Novosibirsk. Conform publicației Novaia Gazeta, Şipliuk era suspectat că ar fi împărtășit informații clasificate în 2017, la o conferință științifică din China, lucru pe care el îl neagă afirmând că ceea ce a prezentat era deja disponibil publicului.

În același context, Anatoli Maslov, coleg al lui Şipliuk și profesor de aerodinamică, a fost condamnat în mai la 14 ani de închisoare pentru trădare, fiind acuzat de transmiterea de date clasificate către serviciile secrete germane.

Rusia se auto-consideră un lider mondial în domeniul rachetelor hipersonice, capabile să transporte încărcături la viteze de până la zece ori mai mari decât viteza sunetului. Cazurile de trădare au implicat, de obicei, suspiciuni de colaborare cu Ucraina, însă recent acestea au început să afecteze și cercetătorii din instituții care anterior erau văzute ca loiale statului, inclusiv cei implicați în dezvoltarea tehnologică a armamentului utilizat în conflictul cu Ucraina.

Procesele au loc, de obicei, în secret, detaliile fiind puține. Definiția desprinsă de rigoare a spionajului în Rusia permite acuzarea oamenilor de știință pentru participarea la proiecte internaționale, chiar și înainte de invazia Ucrainei. Se remarcă influența crescută a serviciilor de securitate, care par să aibă permisiunea de a iniția urmăriri penale de acest fel. Sentințele grele și secretul proceselor îngrijorează la nivel internațional, existând precedente de oameni de știință care au murit în timpul detenției sau a arestului la domiciliu.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro