Finlanda analizează posibilitatea retragerii din Tratatul de la Ottawa din 1997, care interzice minele antipersonal, ca răspuns la utilizarea acestora de către Rusia în Ucraina, a declarat ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen. O astfel de decizie necesită aprobarea majorității în Parlamentul finlandez.
Tratatul interzice utilizarea, stocarea, producerea și transferul de mine antipersonal. În cazul unei retrageri, armata Finlandei ar putea reîncepe să stocheze aceste mine pentru prima dată de la semnarea tratatului în 2012. „Am comandat o evaluare pentru a stabili dacă utilizarea minelor antipersonal este un factor de consolidare pentru apărarea Finlandei și dacă ar trebui să avem capacitatea de a le folosi. Și asta este dintr-o premisă defensivă”, a afirmat Hakkanen pentru Reuters.
După ce a devenit ultimul stat UE semnatar al tratatului, Finlanda a distrus peste un milion de mine terestre. Tratatul a fost ratificat de peste 160 de țări, dar nu include Rusia. Alăturarea Finlandei la NATO anul trecut, generată de conflictul din Ucraina, a provocat avertismente de „contramăsuri” din partea Moscovei. Hakkanen a subliniat că, datorită utilizării de către Rusia a minelor antipersonal în Ucraina, Finlanda trebuie să reevalueze importanța lor pentru apărare.
Minele antipersonal, concepute pentru a fi ascunse în pământ, se detonează automat când sunt activate, ucid sau mutilează combatanți și civili și rămân un pericol după încheierea conflictelor. „Am examinat foarte atent, prin intermediul serviciilor de informații, modul în care Rusia operează în Ucraina, în special utilizarea pe scară largă a infanteriei și utilizarea în masă a minelor”, a spus Hakkanen.
Declarațiile recente ale ministrului finlandez nu au generat încă o reacție oficială din partea Rusiei.