Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au anunțat astăzi aderarea Finlandei la NATO. Este o schimbare importantă în politica de securitate, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. 

Cauza care a determinat Finlanda să solicite aderarea

În ciuda avertismentelor repetate ale Rusiei, președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au arătat într-o declarație comună că statul trebuie să aplice pentru aderare fără întârziere. Totodată, și-au exprimat speranța că pașii politici necesari la nivel național vor fi făcuți în următoarele zile.

„Acum, când momentul pentru luarea deciziei se apropie, ne declarăm viziunile identice, pentru informarea grupurilor parlamentare și a partidelor. Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă”, se arată în declarația comună transmisă de președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin.

Președintele Niinisto conduce politica externă a țării împreună cu guvernul, potrivit Constituției. Poziția lui este considerată decisivă pentru începerea procesului de aderare, potrivit Reuters. Acum, guvernul și parlamentul sunt așteptate și ele să aprobe decizia în curând.

Finlanda aderă la NATO. Care este principalul motiv pentru care s-a luat această decizie
Social media

După Finlanda, Suedia așteaptă să facă același pas

Rusia a avertizat în mai multe rânduri ambele țări pentru ca acestea să nu adere la NATO. Pe 12 martie, ministrul rus de externe declara că vor exista consecințe politice și militare serioase, în cazul în care cele două state vor adera.

Partidul Social Democrat este așteptat să decidă pe 15 mai dacă va încheia o perioadă de decenii în care Suedia s-a opus aderării la NATO, fiind o mișcare care va aduce cu siguranță la o cerere de a se alătura alianței nord-atlantice.

„În discuțiile mele internaționale din această primăvară, am primit încurajări pentru soluția Finlandei. Aceste discuții vor continua”, a afirmat Niinisto într-o declarație.

În paralel cu procesul intern, președintele și premierul Finlandei au făcut turnee în țările NATO pentru a se asigura de sprijinul lor pentru aderare. În urmă cu câteva ore, președintele României a postat un mesaj pe Twitter în care susține ferm aderarea Finlandei.