Filmul ‘Provocarea’, despre care Vladimir Putin a afirmat cu mândrie că reprezintă prima producție de ficțiune filmată în imponderabilitate, a fost proiectat la Ambasada Federației Ruse din București, după ce autoritățile române au clasificat pelicula drept ‘propagandă’ și au interzis difuzarea acesteia în cinematografele din România. Evenimentul a avut loc într-un context marcat de tensiuni diplomate dintre Ministerul Culturii din România și Ministerul rus de Externe. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus, a acuzat România că încearcă să anuleze cultura rusă, pe fondul deciziei de a nu mai difuza două filme considerate propagandistice, inclusiv ‘Provocarea’.

În replică, ministrul Culturii din România, Raluca Turcan, a afirmat că decizia de a nu permite proiecția acestor filme în instituții publice de cultură reflectă o politică internă suverană, menită să respingă propaganda statelor agresoare. ‘Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internațională finanțate de guvernul rus’, a spus Turcan, subliniind că România gestionează independent politicile sale culturale.

Proiecția filmului ‘Provocarea’ la ambasada Rusiei din București a atras atenția nu doar prin contextul său diplomatic controversat, dar și prin modul inedit de organizare. Accesul s-a făcut strict pe baza de buletin, transformând sala de festivități a ambasadei într-un veritabil cinematograf. Aproximativ 200 de persoane au urmărit pelicula, care urmărește aventurile unei chirurgă moscovite trimise în spațiu pentru a opera un cosmonaut rus. Cu toate acestea, criticile adresate filmului sugerează o producție grăbită, destinată mai degrabă să depășească eforturile similare hollywoodiene, decât să ofere o experiență cinematografică profundă.