Filmul „Pe aripile vântului” criticat pentru că este „rasist”, o platformă de filme a retras filmul.

O măsură că vrea să încurajeze toleranța. un mod destul de ironic și de ne potrivit pentru a schimba mentalități. Modul în care se auto-cenzurează platforma de streaming americană HBO Max a anunțat este un alt argument pentru teoria care demonstrează schimbarea la nivel de idee și nu în mod efectiv.

„«Pe aripile vântului» este produsul epocii sale și prezintă prejudecățile rasiste care erau obișnuite în societatea americană”, a argumentat retragerea filmului un purtător de cuvânt al HBO Max, pentru AFP.

Filmul este privit ca un instrument al  „revizionismului sudist”. Opera cinematografică prezintă o versiune romanțată a Sudului american. Sclavia este prezentată într-un mod pozitiv, sclavii par să fie încântați de statutul pe care îl au.

Globalizarea ne pune în legătură cu civilizații pe care le putem considera bizare. Orizonturile culturale trebuie să se întâlnească într-un consens. Istoria Occidentului  este plină de comportamente eronate. Greșeli catastrofale care nu mai pot fi remediate. Sclavia a fost un fenomen posibil prin discriminare, raționamentul de la baza acestuia este inegalitatea dintre oameni. Cele mai răspândit fenomen al sclaviei este cel legat de America. Pentru început, coloniștii, s-au folosit indigeni, practica a fost mai apoi interzisă de legislația spaniolilor. Fatp ce a condus spre importarea sclavilor africani. Pe fondul acesta al istoriei exploatării de ființe umane se naște nevoia de-a compensa cumva comunitățile etnice care au trecut printr-un asemenea chin.

Filmul „Pe aripile vântului” și eradicarea rasismului

Decizia luată de platformă atrage atenția asupra unei probleme foarte important. O problemă care ține foarte mult de adevăr dar și de morală. Oare, dacă ștergem dovezile unui trecut mai puțin lăudabil, schimbăm o paradigmă sau pur i simplu băgăm mizeria sub covor. Din păcate modul în care ar trebui să acționăm este înlocuit cu voalări care nu fac decât să confirme cât de închistați în forme.

Filmul prezintă o acțiune într-un mod care era adaptat nevoilor societății americane din acele vremuri. Din păcate sau fericire arta reflectă și orizontul cultural al vremurilor. Dacă alungăm patrimoniul cultural , considerat neconform contemporaneității, nu înseamnă că schimbăm o realitate. Dilema este dacă răul poate fi estompat prin ștergerea din memorie a unor evenimente dureroase sau ar trebui aduse mereu în atenția publicului.

Discriminarea grupurilor sociale minoritare a intrat în atenția publicului în ultimul timp prin intermediul problemei discriminării sexelor. Cele mai întâlnite forme de discriminare sunt cele de factură rasială și sexuală. Discriminarea pozitivă a apărut în America, pe fondul unei manifestări violente a discriminării negative. Au fost luate foarte multe măsuri care ofereau un regim preferențial categoriilor de risc. Prima lege de acest tip a fost introdusă în 1961 în Statele Unite ale Americii de către. Problema rasismului este una foarte importantă, o manifestare ce trebuie eradicată, fiind una dintre cele mai importante forme de violență. Cu toate acestea alungând evenimentele rușinoase vom trece peste acest impediment?