Unul dintre cele mai aşteptate documentare, „Colectiv” va avea premiera la începutul anului 2020. Echipa organizatorică a filmului  a făcut anunţul oficial. Regizorul scoate în evidenţă corupţia din sistemul public de sănătate şi ce a urmat imediat după tragedia de la Colectiv, de pe 30 octombrie 2015, zi în care 64 de oameni nevinovaţi au pierit în urma unui incendiu de proporţii.

Reclamă

Au trecut şase luni de la  premiera internațională, care a avut loc la Festivalul de Film de la Veneția. Astfel, acesta va putea fi vizionat în premieră în cinematografele din România  pe 28 februarie 2020.

Filmul este produs de Alexander Nanau Production în coproducție cu HBO Europe și Samsa Film.

Reclamă

„Cu mare bucurie si emotie va anuntam ca premiera „colectiv” în România va avea loc pe 28 februarie 2020. Ne veți găsi în peste 30 de cinematografe din toata țara, în Bucuresti și 20 de orașe #colectiv #NePrivestePeToti”, au scris organizatorii pe pagina oficială de Facebook a filmului. Până atunci, filmul va rula și la cel mai mare festival al filmului independent din Statele Unite, Sundance (23 ianuarie- 2 februarie 2020). El va rula în categoria “Spotlight”, cea dedicată filmelor de excepție lansate anul trecut. Din septembrie, filmul Colectiv a rulat la Veneția, Toronto, Zurich, Budapesta sau Amsterdam. Pelicula a câștigat mai multe premii, precum: cel mai bun documentar în competiția Internațională a Festivalului de Film din Zurich cel special al juriului la Roche-sur-Yon (Franța) premiul audienței pentru film internațional la Budapesta RECOMANDĂRI Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit „Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv, decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni.” a declarat regizorul Alexander Nanau.