Reclamă
Reclamă

Filipinele au acuzat paza de coastă a Chinei că a lansat un „asalt brutal” cu arme albe împotriva armatei sale, calificând acțiunea drept „acte de piraterie”. Incidentul a avut loc la începutul săptămânii și marchează o nouă escaladare majoră în conflictul dintre cele două națiuni, care durează deja de ani de zile.

În imaginile video făcute publice de armata filipineză, joi, un membru al pazei de coastă chineze apare atacând o barcă gonflabilă filipineză, în timp ce alții îi amenință pe soldații filipinezi cu un topor și cuțite. Guvernul de la Manila a calificat incidentul drept un „act nerușinat de agresiune”.

Confruntarea a avut loc luni, în timpul unei misiuni de aprovizionare pentru soldaţii filipinezi staţionaţi pe o navă militară eşuată pe atolul Second Thomas, a transmis guvernul filipinez.

Reclamă

Imaginile cu confruntarea, difuzate de armata filipineză, arată mici ambarcaţiuni la bordul cărora se află marinari chinezi care strigă, agită cuţite și un topor și lovesc cu bastoane într-o barcă pneumatică. Potrivit armatei filipineze, marinarul chinez înarmat cu un topor a „ameninţat să rănească” un soldat filipinez, iar alţii „amenințau explicit să aducă atingere” forţelor filipineze.

Un marinar filipinez a rămas fără un deget în timpul incidentului, în care gărzile de coastă chineze au confiscat sau distrus echipament filipinez, inclusiv arme de foc, conform aceleași surse.

Imaginile contrastau puternic cu fotografiile publicate miercuri de presa de stat chineză, care nu arătau persoane înarmate. China susține că gărzile sale de coastă au luat măsuri „profesioniste și moderate” în timpul confruntării și a afirmat că nu s-a luat „nicio măsură directă” împotriva filipinezilor. Cu toate acestea, filmarea arată clar un marinar chinez pe puntea unei bărci agitând un topor.

Într-o altă secvență, un membru al gărzilor de coastă chineze lovește violent cu un baston într-o barcă pneumatică, iar un al doilea taie barca cu un cuțit.

Gărzile de coastă chineze „au început să arunce cu pietre şi alte obiecte în soldaţii noştri”, potrivit autorităţilor filipineze. „Și au tăiat bărcile pneumatice, făcându-le inutilizabile”.

Soldaţii filipinezi, îmbrăcaţi în haine de camuflaj maro, cu căşti şi veste, nu purtau arme în noile imagini. „În timpul acestei violente confruntări, gărzile de coastă chineze au lansat și gaze lacrimogene, intensificând haosul și confuzia, pornind și sirenele pentru a perturba comunicarea”, au continuat autoritățile de la Manila.

Generalul Romeo Brawner Jr., șeful armatei filipineze, a declarat miercuri că echipajul filipinez, aflat în inferioritate numerică, nu era înarmat și s-a luptat „cu mâinile goale”. În imagini se aude, la un moment dat, o persoană spunând în tagalog că a „pierdut un deget”.

„Doar pirații se comportă așa. Doar pirații se urcă la bordul navelor, le fură și le distrug, împreună cu echipamente și alte bunuri”, a declarat Romeo Brawner Jr. Filipinele au cerut restituirea obiectelor furate de chinezi, inclusiv șapte puști, și despăgubiri pentru echipamentele avariate.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro