Reclamă
Reclamă

Mii de kilograme de roșii sfârșesc aruncate la gunoi aproape de București, fermierii plângându-se că Programul Tomata i-a încurajat pe foarte mulți să cultive roșii, iar acum rămân cu marfa pe cap. Cu banii primiți la vânzarea en-gross a tomatelor, nu își acoperă nici măcar costurile pentru cules și transport, așa că, decât să rămână și mai mult în pagubă, sunt nevoiți să renunțe la recoltă.

Nicoleta Pânzaru, jurnalist Digi24, a raportat dintr-o seră din comuna Vidra care aparține fermierului Petrică Bolocan, unde tone de roșii, bune de consum, riscă să fie aruncate la gunoi și în acest an. Fermierul a mărturisit că și în sezonul trecut a aruncat aproximativ 5 tone de roșii, iar în acest an urmează să arunce minimum 3 tone. De fapt, a aruncat deja două tone de roșii în acest sezon.

Situația se datorează lipsei pieței de desfacere pentru culturi precum roșii, vinete și castraveți în România. Intermediarii cumpără aceste roșii de la agricultori la un preț foarte mic din cauza surplusului de marfă din acest sezon. Fermierii sunt dispuși să-și vândă roșiile la 2 lei/kg pentru a evita aruncarea lor, deși ideal ar fi să primească cel puțin 4 lei/kg pentru a avea un profit.

Reclamă

Petrică Bolocan, fermier, a declarat: „Am în mașină recoltat o tonă și jumătate. Prețul de vânzare este de la 2 lei la 1,5 lei și 1 leu”. Întrebat dacă acest preț este rezonabil, Bolocan a răspuns: „Nu. Ar trebui să fie, ca să scoți cât de cât un profit și să ai investiții – pentru că s-au scumpit toate input-urile cu 30% față de anul trecut – măcar 4-5 lei pe kg să plece de la fermier”.

Fermierii consideră că o soluție ar fi extinderea Programului Tomata la alte culturi precum castraveți și vinete și comercializarea produselor în Casa Comerțului Unirea. Bolocan a adăugat: „Pe viitor, pentru a continua cu această subvenție, Programul Tomata ar trebui să fie valabil pentru mai multe culturi, nu doar pentru roșii”.

Astfel, fermierii speră ca autoritățile să ia măsuri pentru a preveni risipa de produse agricole și să sprijine dezvoltarea pieței de desfacere în România, permițându-le să-și vândă marfa în condiții mai avantajoase.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro