Reclamă

Oftalmologul Roxana Cozubaș a vorbit despre cât de importantă este îngrijirea ochilor și cât de importanți sunt ochelarii de soare. Totuși, trebuie să avem grijă și la ce fel de ochelari de protecție purtăm, fiindcă și în acest caz ne putem face rău.

Fiindcă nu ne putem da cu creme în ochi, este important să știm ce trebuie să facem pentru a proteja pielea ochilor, pielea, dar și țesuturile care fac parte din globul ocular. Este important să purtăm pălării, șepci, ochelari de soare și să avem mare grijă la ce oră ne expunem la soare. Sunt anumite ore în care radiațiile sunt foarte puternice.

1. La ce ore nu trebuie să ne expunem la soare

„Adesea, noi ne expunem la soare în jurul orei 10 sau în jurul orei 16, ore la care soarele fie se află în creştere, fie la apus şi atunci ochii sunt direct expuşi. De exemplu, la ora 12-13, soarele este sus pe cer şi suntem protejaţi de zona frunţii.  Pe când, dacă vorbim de un soare care este la nivelul ochilor, acesta este foarte dăunător”, a spus medicul Roxana Cozubaş, joi, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Când conducem, de exemplu, suntem protejați de parbrizul mașinii, fiindcă acesta conține un filtru de protecție împotriva radiațiilor UV. Însă atunci când stăm cu ochii expuși cum ar fi la multă zăpadă, sau la mare, atunci când soarele vine din toate direcțiile, poți face oftalmie de zăpadă sau oftalmie de vară. Pe înțelesul nostru, aceste boli înseamnă că ni s-au prăjit ochii.

Ferește-te de acești ochelari de soare! Un medic avertizează: Ți se prăjesc ochii!
ochelari de soare

2. Ce simțim când soarele ne arde retina

Când retina este arsă de soare, simțim foarte multă durere la nivelul ochilor și nu mai poți deschide ochii. Trebuie tratată imediat, fiindcă este posibil să apară și o cicatrice care poate să rămână toată viața.

Atunci când mergem la piscină există pericolul de a rămâne mai sensibili în zona ochilor din cauza clorului din apă. De aceea, este important ca atunci când ieșim din piscina sau din mare să punem două picături de lacrimi artificiale în ochi.

Cât despre ochelarii de soare, dacă aceștia sunt din plastic pot provoca o problemă mult mai mare.

3. Atenție mare la ochelarii de soare din plastic

„Aceste plastice ne dilată pupilele şi avem în spatele lor o cantitate mult mai mare de ultraviolete. Noi avem acest filtru natural care este pupila. Atunci când simte lumină, ştie să se strângă, iar dacă am pus acest plastic colorat în faţă şi am făcut întuneric, atunci zice că este întuneric şi dilată pupila. În spatele ochiului va intra o cantitate şi mai mare de ultraviolete”, spune medicul.

Acesta a anunțat că există ochelari de soare cu dioptrie, sau putem opta pentru lentile de contact pentru vedere și ochelari de soare de calitate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro