Fenomenul meteorologic La Nina are o probabilitate de 71% să se dezvolte între lunile septembrie-noiembrie, conform unui meteorolog guvernamental american. Informația a fost transmisă de Reuters, care citează Centrul de Predicție Climatică (CPC) al Serviciului Meteorologic Național. Acesta a precizat că fenomenul ar putea persista până în perioada ianuarie-martie a anului viitor.
La Nina este caracterizată de temperaturi oceanice sub media normală în centrul și estul Pacificului ecuatorial. Acest fenomen influențează vremea globală prin creșterea frecvenței uraganelor în Caraibe și poate cauza inundații și secete.
Japonia a raportat recent o probabilitate de 60% pentru apariția fenomenului La Nina în emisfera nordică până iarna acestui an. Conform unui sondaj Reuters, producătorii brazilieni de soia ar putea beneficia de o recoltă cu 14% mai mare în sezonul 2024/2025, datorită ploilor așteptate în ultimul trimestru al anului.
David Oxley, șeful economiei climatice la Capital Economics, a declarat: „Sectoarele agriculturii și creșterii animalelor sunt în mod clar cele mai expuse riscului efectelor La Niña, multe dintre aceste zone fiind esențiale pentru producția de culturi precum soia și porumbul.”
Jason Nicholls, principalul meteorolog internațional al AccuWeather, a menționat că „este posibil ca fenomenul tipic La Nina să nu se materializeze dacă semnalul este slab. Cu toate acestea, principala zonă de urmărit în ceea ce privește problemele legate de uscăciune și reducerea producției agricole este cea din Argentina, Uruguay și sud-estul Braziliei în timpul verii.”
Organizația Meteorologică Mondială a afirmat că, deși există o probabilitate de 60% ca La Nina să se manifeste până la sfârșitul anului, efectul său nu va împiedica continuarea încălzirii globale. Fenomenul este cauzat de temperaturi reduse ale Oceanului Pacific și poate afecta tiparele de vânt și precipitațiile.
La Nina ar putea duce la precipitații peste valorile normale în nordul Americii de Sud, America Centrală, Caraibe și regiuni din Asia, însă specialiștii exclud apariția unui nou El Nino, care a avut un impact puternic la începutul lui 2023.