Fenomen straniu descoperit de specialiști. Un nou studiu arată faptul că placa tectonică de sub Oceanul Indian se va rupe foarte repede. Acest fapt ar fi rapid pentru un eveniment geologic. Placa tectonică numită India-Australia-Capricorn sau Indo-Australiană a început să se rupă. Viteze este mare dacă ne referim la intensitatea firească a fenomenelor de natură geologică.

Reclamă

Este un fenomen care se va întinde îndelungată, se estimează că peste 1 milion de ani, părțile plăcii vor fi la o distanță de 1,7 kilometri. O distanță calculată în raport cu cea de acum.

Reclamă

„Nu este o structură care se mișcă repede, dar este totuși semnificativă în comparație cu ale evenimente de pe Pământ”. Potrivit cu cercetătorul Aurélie Coudurier-Curveur.

Un fenomen care a intrat în atenția specialiștilor în urma unor seisme violente. Cutremurele au avut loc într-o zonă de subducție. Zona unde o placă tectonică intră sub alta. Cu toate acestea locul și magnitudinea acestora au determinat specialiștii să examineze mai atent un fenomen aparent inofensiv.

S-a descoperit, în urma panicii create de magnitudinile de  8,6 și 8,2 grade, din data de  11 aprilie 2012, că seismele au avut loc în centrul plăcii. Studiul a demonstrat că starea plăcilor tectonice este de o continuă mișcare.

Puzzle din placa tectonică

„Este ca un puzzle. Nu este o placă uniformă. Există trei plăci care sunt mai mult sau mai puțin legate și se mișcă împreună în aceeași direcție”. A mai spus Coudurier-Curveur.

Seismele au dus la un fenomen de rupere a plăcilor. Datorită acestora -sa format un lanț de denivelări în zona cunoscută sub numele de Bazinul Wharton. Mișcarea plăcilor va schimba dispunerea continentelor, multe insule vor dispărea pentru a i înlocuite cu altele.

„Plăcile se formează și sunt distruse constant pe Pământ. Studii detaliate ca acesta ne vor permite să înțelegem mai bine cum acest puzzle din plăci se formează și evoluează”. Concluzia cercetătorilor.