Reclamă
Reclamă

Femeile solicitante de azil care cred în egalitatea între sexe se pot califica pentru statutul de refugiat în UE dacă sunt persecutate pentru această convingere în țara de origine, a decis marți Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Cazul se referă la două adolescente irakiene ale căror cereri inițiale de azil în Țările de Jos au fost respinse. Apoi, ele au depus încă o dată cereri de azil, argumentând că au adoptat obiceiurile occidentale în timpul șederii lor lungi în țară. Cererile lor au fost respinse din nou, așa că au mers în instanță, scrie Agerpres.

Curtea de Justiție a UE a decis marți că femeile și fetele care „se identifică cu valoarea fundamentală a egalității între femei și bărbați” se pot califica pentru statutul de refugiat dacă situația din țara lor de origine face din acest lucru un „motiv de persecuție”.

Reclamă

Curtea a mai stabilit că „o lungă ședere într-un stat membru, mai ales atunci când coincide cu o perioadă în care un solicitant minor și-a dezvoltat identitatea”, trebuie luată în considerare atunci când se stabilește dacă solicitanții sunt expuși riscului de persecuție pentru adoptarea valorilor occidentale.

Judecătorii au adăugat că, în cazul în care un solicitant de azil este minor, țările UE trebuie să „determine în mod concret interesul superior al minorului respectiv, ca parte a unei evaluări individuale”.

Întrucât Curtea de Justiție este cea mai înaltă instanță a UE, hotărârea este definitivă și nu poate fi atacată.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro