Reclamă

Zeci de femei afgane participă la o amplă mișcare de protest online, opunându-se unei recente legi talibane care le interzice să se exprime în public. Anunțată de guvernul taliban săptămâna trecută, legea va fi promulgată la sfârșitul lunii iulie și conține 35 de articole, vizând promovarea virtuții și prevenirea viciului conform legii islamice Sharia.

Noua reglementare interzice femeilor să cânte sau să recite poezii în public, impunând totodată cerințe vestimentare stricte. Împotriva acestei legi, femeile afgane din interiorul țării și din diaspora au lansat pe rețelele de socializare videoclipuri în care cântă, incluzând mesaje ca „vocea mea nu este interzisă” și „nu talibanilor”.

Un astfel de videoclip, realizat în Afganistan, prezintă o femeie îmbrăcată complet în negru cântând cu fața acoperită. Ea declară: „M-ai redus la tăcere pentru anii următori. M-ai închis în casă doar pentru crima de a fi femeie”.

Printre vocile de rezistență se numără Zala Zazai, o fostă agentă de poliție afgană stabilită în Polonia, care a distribuit un videoclip interpretând un cântec al celebrei artiste afgane Aryana Sayeed, despre voința femeilor afgane. „Restricțiile impuse femeilor din Afganistan sunt inacceptabile” a spus Zazai pentru AFP, adăugând că „Vocile noastre care ne cer drepturile nu vor fi niciodată reduse la tăcere”.

Grupuri de femei activiste au postat, de asemenea, videoclipuri în care sunt văzute ridicându-și pumnii sau sfâșiind fotografii ale liderului suprem taliban, emirul Hibatullah Akhundzada. Un grup de activiste scandau în video „Vocea unei femei este vocea dreptății”.

Potrivit noii legi, femeile afgane trebuie să respecte instrucțiuni stricte privind sunetul vocii lor, care nu ar trebui să se facă auzit dincolo de zidurile caselor lor. În acest context, principalul purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid, a calificat criticile la adresa legii drept „aroganță” și o interpretare incorectă a Sharia.

Marți, Națiunile Unite au făcut apel la abrogarea legii, numind-o „total intolerabilă”, subliniind că aceasta șterge prezența femeilor din spațiul public și le privează de autonomie. Îngrijorările și comentariile din partea organizațiilor pentru drepturile omului reflectă un consens că dispozițiile legii sunt deja parțial implementate informal de la preluarea puterii de către talibani în august 2021.

Autoritățile talibane au menționat că legea va fi aplicată „cu menajamente”. De altfel, femeile afgane au fost primele afectate de restricțiile guvernului taliban, incluzând limitările accesului la educație, spații publice și anumite locuri de muncă, acțiuni descrise de ONU ca fiind un „apartheid de gen”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro