O femeie din Târnăveni a apelat marți serviciul de urgență 112, raportând că o persoană se îndreaptă către ea cu un topor. În ciuda alertei, telefonul s-a închis și femeia nu a mai putut fi contactată, determinând o reacție rapidă și amplă din partea autorităților. Resurse semnificative au fost mobilizate pentru localizarea și protejarea acesteia, a anunțat IPJ Mureș.
Potrivit IPJ Mureș, „la data de 12 noiembrie 2024, în jurul orei 17:20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Târnăveni au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că o persoană se îndreaptă înspre aceasta cu un topor în mână. Ulterior, telefonul s-a închis, iar apelanta nu a mai putut fi contactată”.
O echipă operativă, formată din polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale și ai altor secții rurale, s-a mobilizat sub coordonarea unui procuror din Parchetul de pe lângă Judecătoria Târnăveni pentru a identifica femeia și a clarifica situația. Femeia, în vârstă de 44 de ani din Petrilaca, a fost găsită, iar ancheta a relevat că avusese un conflict verbal cu partenerul său, în vârstă de 52 de ani, dorind să-și sperie concubinul.
Din acest motiv, ea a fost sancționată cu o amendă de 2.000 de lei pentru folosirea abuzivă a numărului unic de urgență 112, conform OUG 34/2008 privind Sistemul național unic pentru apeluri de urgență.
În România, legislația prevede că alertarea falsă a agențiilor specializate se pedepsește cu amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei sau prestarea de la 200 la 400 de ore de muncă în folosul comunității. De asemenea, apelurile abuzive pot atrage amenzi între 1.000 și 2.000 de lei sau până la 200 de ore de muncă în folosul comunității.
„Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol”, au subliniat polițiștii, avertizând asupra pericolelor generate de aceste practici și importanța utilizării responsabile a serviciului de urgență.