Reclamă

O femeie din Marea Britanie a dezvoltat o formă rară de cancer, limfom anaplazic cu celule mari asociat implantului mamar (BIA-ALCL), după utilizarea implanturilor mamare, primind despăgubiri de 57.000 de lire sterline de la compania Allergan Limited. Susan Axelby, în vârstă de 68 de ani, este acum una dintre persoanele care trag un semnal de alarmă asupra riscurilor potențiale ale acestor intervenții.

După o extirpare preventivă a sânilor pentru a evita cancerul mamar ereditar, Susan a decis să-și pună implanturi mamare. Însă a dezvoltat ulterior BIA-ALCL, un tip rar de cancer care poate apărea în țesutul cicatrizat din jurul implanturilor.

„Mă gândesc, nu atât la mine că am aproape 70 de ani, dar sunt fete tinere care și-au mărit sânii și se plimbă cu niște bombe cu ceas”, a avertizat Susan, printr-o declarație publică. Ea a povestit cum, la câțiva ani după operație, a observat o umflătură și a fost nevoită să revină la spital pentru a fi drenată de lichid.

Diagnosticul de BIA-ALCL a venit ca un șoc pentru Susan, având în vedere că își îndepărtase sânii tocmai pentru a evita un alt tip de cancer. Îndepărtarea implanturilor a fost necesară, dar Susan a refuzat reconstrucția sânilor cu țesut din altă parte a corpului, rămânând fără volumul și forma inițială.

Din decembrie 2023, incidența BIA-ALCL în Regatul Unit este de aproximativ 1 caz la 14.200 de implanturi vândute. Datele sunt derivate din rapoartelor oficiale care arată cel puțin 106 cazuri confirmate. Aceste cazuri au legături cu șase producători diferiți, dintre care unul este Allergan.

În acest context, alte persoane afectate din Marea Britanie se organizează pentru acțiuni legale, iar o asociație din Olanda a cerut despăgubiri pentru 60.000 de femei.

BIA-ALCL ar putea fi rezultatul unei reacții la suprafața texturată a implanturilor sau al unei infecții bacteriene. Cercetările continuă pentru a afla mai multe despre cauzele exacte ale acestei afecțiuni, dar implicațiile pentru viitoarele intervenții de acest tip rămân semnificative.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro