Reclamă

Angajată încă din 1993 la o mare companie de telecomunicații din Franța, Laurence Van Wassenhove susține că din 2004 este plătită fără să fie solicitată să muncească. Ea afirmă că în acești 20 de ani nu a primit nicio sarcină de serviciu, nu a avut birou și nici colegi, deși a cerut în mod constant de lucru. Recent, Van Wassenhove a depus o plângere împotriva companiei și a patru directori, spunând că este „o chestiune de demnitate”.

„Sunt o angajată „fantomă” sau „o secretară proscrisă”, așa cum mă descriu eu”, a declarat ea pentru La Dépêche. Hemiplegică din naștere și epileptică, Laurence a fost recrutată în 1993 pentru un post de secretară la resurse umane în cadrul France Telecom. Ea susține că la început a fost fascinată de jobul ei.

Angajatorul inițial știa că suferă de paralizie parțială a feței și a membrelor, cât și de epilepsie, și i-a oferit o poziție adaptată nevoilor sale medicale. Laurence a lucrat ca secretară în departamentul de resurse umane până în 2002, când a cerut să fie transferată într-o altă regiune a Franței, aproape de casă. Solicitatea a fost aprobată, dar noul loc de muncă nu era adecvat nevoilor ei, conform unui raport al serviciului de medicină a muncii.

Raportul nu a determinat ajustări la locul de muncă, astfel că Orange a continuat să-i plătească salariul integral fără să-i atribuie sarcini. Ignorată în mod constant, Laurence a raportat situația la inspecția muncii și la Autoritatea pentru Lupta împotriva Discriminării. În 2015, un mediator desemnat de Orange a fost mandat să rezolve situația, dar lucrurile nu s-au îmbunătățit.

„Preferă să o plătească decât să o pună la treabă”, a declarat avocatul lui Laurence, afirmând că a fost depusă o plângere împotriva companiei și a patru manageri pentru „hărțuire morală și discriminare la locul de muncă legate de starea ei de sănătate”.

„Munca pentru o persoană cu dizabilități înseamnă a avea un loc în societate, recunoaștere, legături sociale”, a adăugat avocatul. Laurence Van Wassenhove a fost astfel privată de aceste drepturi timp de 20 de ani, în speranța că într-un final va renunța.

Contactată de La Dépêche, compania a declarat că a făcut tot posibilul pentru a asigura cele mai bune condiții de muncă pentru angajată. De asemenea, compania a susținut că a luat în considerare „situația socială” a femeii, plătindu-i salariul integral și acordând ajutoare nerambursabile. Totuși, o „întoarcere la muncă într-un post adaptat” nu s-a concretizat din cauza concediilor medicale dese.

În iulie 2023, avocatul femeii, David Nabet-Martin, a notificat compania privind situația clientei sale, iar în cele din urmă, femeia a depus plângerea oficială. „Clienta mea a fost victima discriminării și excluderii la locul de muncă din 2004”, a declarat avocatul. În cei 20 de ani în care Laurence Van Wassenhove a fost marginalizată, nu a beneficiat de măriri salariale, lucru care i-a afectat veniturile și va avea impact și asupra pensiei.

Laurence estimează că a suferit o pierdere financiară de aproximativ 650.000 de euro din cauza acestei marginalizări.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro