Reclamă

Franţa se confruntă cu un număr record de cazuri de febră denga, într-o situaţie descrisă ca „fără precedent” de autorităţile sanitare franceze. S-a înregistrat un total de aproape 1.700 de cazuri până la jumătatea anului 2024, în contextul în care se așteaptă amestecarea populațiilor în plin sezon al țânțarului tigru, datorită Jocurilor Olimpice care se vor desfășura în Franța între 26 iulie și 11 august 2024.

Febra denga este răspândită de țânțarii infectați cu un virus Denga. Nu este contagioasă, așa că nu poate fi răspândită de la o persoană la alta, însă o persoană care are virusul poate infecta țânțarii, care la rândul lor îl răspândesc și mai mult. Majoritatea cazurilor provoacă simptome ușoare asemănătoare gripei, dar la un număr mic de pacienți boala capătă o formă gravă, cu sângerări și leziuni ale organelor, potențial fatale.

„De la 1 ianuarie 2024, 1.679 de cazuri de febră denga au fost importate în Franţa continentală, faţă de 131 în 2023 în aceeaşi perioadă”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al Sănătăţii, dr. Grégory Emery. Aceste cazuri importate se referă la persoane care au călătorit în regiuni ale lumii, în special în Antilele Franceze (Guadelupa şi Martinica), unde virusul Dengue transmis de țânțarii tigru circulă endemic.

Autoritățile franceze sunt preocupate de această situație, mai ales cu privire la perioada Jocurilor Olimpice, care vor încuraja amestecarea populaţiilor în plin sezon al ţânţarului tigru. Directoarea generală a Sănătăţii, dr. Caroline Semaille, a subliniat necesitatea unei vigilențe sporite și adoptarea de „acţiuni potrivite pentru a limita proliferarea ţânţarului tigru”, cum ar fi eliminarea apei stagnante și evitarea înţepăturilor de ţânţari.

În contextul global, ratele de îmbolnăvire au crescut deja de opt ori la nivel global în ultimele două decenii, de la 500.000 în 2000 la peste cinci milioane în 2019, în mare parte din cauza schimbărilor climatice, precum și a creșterii numărului de persoane care circulă și a urbanizării.

În ceea ce privește simptomele bolii, după o perioadă de incubație de 4-10 zile, infecția cu oricare dintre cele 4 serotipuri de virus Denga, poate produce un spectru larg de manifestări clinice, dar cele mai multe infecții sunt asimptomatice sau subclinice. Unele persoane dezvoltă simptome asemănătoare gripei, iar altele pot prezenta forme severe, cu sângerări și leziuni ale organelor, potențial fatale.

Cu privire la tratament, nu există un tratament specific pentru febra Denga, iar pentru forma severă (febra hemoragică) menținerea volumului de sânge circulant este obiectivul principal al tratamentului. Măsurile de prevenire constau în protecția individuală față de înțepătura de țânțari, aplicarea de substanțe repelente și protejarea patului de țânțari în timpul somnului prin folosirea de plase speciale pentru țânțari.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro