Reclamă

Autoritățile americane au pus sub acuzare, miercuri, doi cetățeni ruși și au confiscat peste 30 de domenii de internet, suspectate că ar fi fost implicate într-o campanie de influențare a alegerilor prezidențiale din Statele Unite, conform unor informații oferite de FBI și raportate de POLITICO. Documentele depuse în instanță nu se opresc însă aici, dezvăluind și o structură complexă de manipulare de către Rusia, care viza personalități de influență din Germania, Franța, Italia și Marea Britanie.

Scopul campaniei Kremlinului în Europa era de a diviza țările, de a discredita Statele Unite și de a submina sprijinul pentru Ucraina, potrivit dosarului de 277 de pagini depus în instanță de FBI. Agenția responsabilă de campanie, numită „Social Design Agency”, acționa sub coordonarea șefului de cabinet al președintelui rus Vladimir Putin, conform aceleiași surse.

Documentele în cauză menționează o strategie de influențare a alegătorilor americani prin intermediul rețelelor sociale, utilizând postări și comentarii care să evite filtrele de verificare. Campania urmărea să provoace reacții raționale, cum ar fi „de ce trebuie NOI să ajutăm Ucraina?”, dar și emoționale, precum „Americanii sunt atât de ticăloși!”.

Operațiunile psihologice implicau utilizarea unor așa-numite domenii-fantomă pentru răspândirea de articole false și conținut care să pară autentic, copiat după surse jurnalistice consacrate precum Reuters, Der Spiegel sau Le Monde. Aceste domenii erau finanțate prin criptomonede, cum ar fi bitcoin.

Germania a fost identificată ca o țintă vulnerabilă de către echipa rusă de operațiuni psihologice, unul dintre documentele interceptate sugerând că „Germanii sunt mai dependenți decât francezii”, aluzie la dependența economică a Germaniei de gazul și exporturile rusești. Planul includea discreditarea Statelor Unite, Marea Britanie și NATO și convingerea germanilor să se opună sancțiunilor impuse Rusiei.

O altă operațiune a „Social Design Agency”, numită „Incitarea la conflicte internaționale”, avea drept obiectiv scaladarea tensiunilor interne din Franța și Germania și promovarea intereselor rusești. Metodele implicau răspândirea unor narațiuni false, videoclipuri și documente falsificate, precum și comentarii pe rețelele sociale, toate menite să destabilizeze societatea.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro