Fâșia Gaza a înregistrat o pierdere demografică semnificativă de 6% a populației sale de la debutul conflictului din octombrie 2023, cu aproximativ 100.000 de palestinieni care au părăsit zona și peste 55.000 de persoane despre care se presupune că ar fi decedate, potrivit Biroului Central Palestinian de Statistică (PCBS).
PCBS, citând datele Ministerului palestinian al Sănătății, a raportat că aproximativ 45.000 de palestinieni, dintre care o mare parte femei și copii, și-au pierdut viața de la începutul conflictului. De asemenea, în jur de 11.000 de persoane sunt date dispărute. Raportul sugerează că populația din Fâșia Gaza a scăzut la aproximativ 2,1 milioane de persoane, dintre care mai mult de jumătate au vârste sub 18 ani.
Ministerul israelian al Afacerilor Externe a contestat informațiile furnizate de PCBS, calificându-le drept „fabricate, excesive și manipulate pentru a defăima Israelul”.
În data de 7 octombrie 2023, Israelul a inițiat o ofensivă împotriva Hamas în Fâșia Gaza, ca răspuns la un atac al mișcării palestiniene asupra sudului Israelului, care a avut ca rezultat moartea a aproximativ 1.200 de israelieni. În urma acestora, PCBS a estimat că 22% din populația enclavei trăiește în condiții de insecuritate alimentară severă, conform Clasificării integrate a fazelor de securitate alimentară (IPC), un instrument de analiză utilizat de ONU.
În ianuarie anul trecut, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis un ordin Israelului să prevină orice posibil act de genocid în contextul conflictului cu Hamas în Fâșia Gaza. În mod repetat, Israelul a respins acuzațiile de genocid, declarând că respectă dreptul internațional și că are dreptul de a se apăra.
Cu o populație redusă cu 160.000 de persoane, din cauza războiului recent, Fâșia Gaza se confruntă cu provocări umanitare majore, reflectate și în raportul PCBS. Informațiile primite oferă o perspectivă critică asupra impactului conflictului, dar și asupra diviziunii opiniei publice în ceea ce privește veridicitatea datelor prezentate.