Reclamă
Reclamă

O nouă practică periculoasă a apărut pe platforma de socializare TikTok: tinerii fac farse la numărul de urgență 112 și cer bani de la urmăritori pentru a plăti amenzi și pentru a continua să sune în glumă.

În contextul în care viețile multor oameni pot depinde de un apel rapid la 112, unii tineri de pe TikTok țin linia ocupată cu farse. Aceștia cer bani de la urmăritorii lor, care le trimit sume de bani cu descrierea „bani pentru amendă”, pentru a continua să sune la numărul unic de urgențe.

În exclusivitate pentru Digi24, o femeie a povestit cum se desfășoară aceste farse în timpul transmisiunilor live: „Spuneau că o să sune la o anumită sumă strânsă, la 112 și o să își bată joc de gabori. Spuneau că au mai sunat la un moment dat și a stat cu agenta în telefon și i-a spus că e închis în baie și că nu poate să respire și doamna îi spunea ce să facă, cum să respire, dar l-a bufnit râsul”, a relatat femeia.

Reclamă

Andrei Negrescu, analist economic, a explicat că: „Singurul moment în care poate interveni banca este atunci când se vorbește despre spălarea banilor și când există suspiciuni rezonabile că banii respectivi vin dintr-o zonă de infracționalitate și au o valoare de peste 10 mii de euro”.

Teodora Chiuș, jurnalist Digi24, a menționat că „cei care sună la 112 pentru a face farse riscă amenzi între două mii și patru mii de lei. De asemenea, se pot alege și cu până la 400 de ore de muncă în folosul comunității”.

Poliția, la rândul ei, consideră că aceste fapte au un pericol social mare, dar nu a precizat ce măsuri concrete va lua pentru a descuraja acest comportament.

Anul trecut, au fost înregistrate 10 milioane de apeluri la 112, dintre care jumătate s-au dovedit a fi alerte false.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro