Reclamă

De câteva zile, vestea că oamenii ar putea pierde controlul banilor fizici i-a alertat pe mulți. Chiar și în România, s-a discutat despre implementarea unui prag de bani cash pe care o persoană îi poate folosi. Dacă până acum vorbeam de 10.000 de lei, noul prag propus este de 2.000 de lei. Iar dacă asta părea tragic pentru multe persoane, ce este mai rău, abia de acum urmează.

Vrem să acceptăm sau nu, omenirea este la un pas de a asista la unele dintre cele mai importante schimbări. Deși se inițiază ca o modificare pe plan econimic, efectele vor fi resimțite pe toate planurile, inclusiv pe cel social. Schimbările propiuse se referă la faptul că nu vei mai avea controlul total al cheltuielilor tale.

De fapt, ceea ce se plănuiește este înlocuirea banilor cu ceva care este fundamental diferit. Prin urmare, nu vor să înlăture doar cash-ul din economie, ci chiar banii. Dacă se va ajunge în situația în care noul sistem monetar este pus în funcțiune, va fi foarte dificil de înlăturat și ar putea marca începutul sfârșitului libertății oamenilor.

Tranzacțiile cash sunt cu adevărat anonime, iar tranzacțiile cu cardul de debit au un grad mare de anonimitate, pentru că numai banca ta poate să știe despre ele. Numele noului sistem este Moneda digitală a Băncii Centrale sau CBDC. Uneori, i se mai spune și „bani inteligenți”.

Fără niciun control asupra propriilor bani. Întreaga omenire, la un pas de cel mai negru scenariu

Cum ar putea să fie introdus acest nou sistem

În cazul unei asemenea tranzacții, telefonul de pe care se face plata are încorporat un portofel electronic inteligent sau o aplicație care plătește suma respectivă pentru un produs. Aplicația comunică direct cu Banca Centrală, iar banii sunt transferați din portofelul digital în portofelul magazinului în mai puțin de o secundă.

Transferul de fonduri are loc în momentul achiziției și tranzacția este înregistrată și aprobată de un sistem computerizat centralizat, într-un program centralizat „blockchain”. Un blockchain este un program special pentru calculatoare, care înregistrează cu exactitate informațiile și nu poate fi modificat.

Sistemul centralizat de calculatoare funcționează continuu și prelucrează sute de tranzacții într-o secundă. Evident, este mult mai rapid decât vechiul sistem. Dar, există o diferență fundamentală: toate tranzacțiile sunt centralizate în timp real, în momentul în care se derulează. Cu alte cuvinte, un singur sistem va fi capabil să înregistreze fiecare tranzacție digitală din economie, pe măsură ce tranzacția are loc.

Oamenii care planifică acest nou sistem au spus foarte clar că va fi util, în viziunea lor, pentru a folosi algoritmi inteligenți artificiali cu scopul de a bloca în timp real anumite tranzacții publice, din diferite motive.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro