Familia fostului deputat PSD Sebastian Radu, care a decedat în decembrie 2020 din cauza COVID-19, a dat în judecată Spitalul Militar Central din București. Soția și copiii acestuia cer despăgubiri de un milion de euro.  

În plus, familia solicită plata cheltuielilor legate de transferul lui Sebastian Radu în Germania, unde a ajuns în septicemie. Conform declarațiilor familiei, politicianul a contactat patru bacterii nosocomiale în timpul internării la spitalul din România, care i-au declanșat infecție generalizată. Acest lucru nu i-a fost comunicat nici familiei, nici medicilor străini care l-au tratat ulterior în Germania. 

A fost internat din cauza Covid-19

Politicianul în vârstă de 49 de ani a fost transferat cu COVID-19 de la Spitalul Județean Buzău la Spitalul Militar Central din București, în luna noiembrie 2020. În momentul internării sale, pacientul avea nevoie de oxigen suplimentar și a fost preluat de o echipă de medici de la Secția ATI II a Spitalului Militar. 

După o săptămână de internare, starea lui s-a îmbunătățit, iar testul pentru COVID-19 a ieșit negativ. Conform fișei medicale, pacientul s-a vindecat de COVID-19. Cu toate acestea, pe 19 noiembrie, starea lui de sănătate s-a deteriorat brusc, iar medicii au început să recolteze probe biologice pentru bacterii nosocomiale. La data de 22 noiembrie, nu a fost depistată nicio contaminare bacteriană sau fungică. Potrivit unui cadru medical din Spitalul Militar, la internarea pacientului, acesta era steril, adică nu avea nicio infecție în afară de COVID-19. 

Când au fost depistate primele infecții nosocomiale

În data de 27 noiembrie, primele rezultate pozitive la infecții nosocomiale au fost depistate în urma probelor prelevate din sonda de intubație. Conform documentelor medicale din spital, bacteriile identificate au fost Candida Albicans, Klebsiella pneumoniae și Stenotrophomonas pneumoniae. În ziua a 18-a de internare, medicii au recoltat culturi din aspirat bronșic și au identificat o a patra infecție cu Acinetobacter, care a făcut ca starea pacientului să se înrăutățească. 

Familia unui deputat decedat de Covid-19 cere daune de un milion de euro de la Spitalul Militar. Ce s-a întâmplat

Cu toate că pacientul a fost supus unor tratamente agresive cu antibiotice, analizele au arătat că cele trei bacterii erau încă prezente. La cererea soției, Sebastian Radu a fost transferat într-un spital din Gottingen, din centrul Germaniei, însă starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid. Medicii au afirmat că pacientul a fost preluat din România în septicemie și că lupta cu o bacterie foarte agresivă. În noaptea de 8 spre 9 decembrie 2020, Sebastian Radu a decedat. 

Familia fostului politician solicită daune de 1 milion de euro

Diana Paula Radu, soția fostului deputat, a solicitat ca Spitalul Militar să prezinte documentele care arată ce măsuri au fost luate pentru a limita și preveni infecțiile cu bacterii intraspitalicești în cele două secții ATI în care a fost internat soțul său.  

Familia lui Sebastian Radu consideră că Spitalul Militar este responsabil pentru decesul acestuia și solicită despăgubiri uriașe.  

Este important de menționat că această situație nu este singulară în România, unde infecțiile nosocomiale sunt o problemă gravă și frecventă. Pacienții internați în spitalele românești sunt expuși riscului de a contracta bacterii și infecții cauzate de nerespectarea standardelor de igienă și a protocoalelor medicale.