Familia imperială japoneză a pătruns recent în universul rețelelor de socializare, debutând pe Instagram și adunând în scurt timp peste 200.

000 de abonați. Contul oficial (kunaicho_jp), gestionat de Agenția Casei Imperiale, oferă o serie de 19 fotografii și videoclipuri cu Împăratul Naruhito și Împărăteasa Masako, prezentate în cadrul unor evenimente publice ce păstrează un caracter ceremonial riguros.

Obiectivul principal al acestei inițiative este de a atrage atenția generațiilor tinere asupra activităților și responsabilităților familiei imperiale. „Prin prezența noastră pe rețelele de socializare, sperăm să creștem conștientizarea tinerilor în legătură cu rolul și datoriile familiei imperiale”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Agenției Imperiale pentru AFP. Introducerea pe Instagram a fost precedată de un anunț oficial efectuat de Agenția imperială cu o săptămână înainte de lansare.

Reacțiile publicului au variat, de la surprindere și amuzament până la dezamăgirea că fotografiile postate nu oferă o perspectivă mai personală asupra vieții împăratului și a familiei sale. „Casa imperială este pe Instagram! Am crezut că este o păcăleală de 1 aprilie!”, a exprimat un utilizator pe rețeaua de socializare X. Un alt internaut a glumit: „Când am auzit că Familia Imperială și-a deschis un cont de Instagram, m-am dus repede să verific. Dar, în mod evident, împăratul nu a publicat ‘mâncarea mea de astăzi’ sau ceva de genul acesta”.

În ciuda așteptărilor diferite ale urmăritorilor, aparținând unei dinastii care se întinde pe o perioadă de peste 2.600 de ani și cu un rol simbolic puternic în societatea japoneză, familia imperială adoptă o abordare precaută și oficială în activitatea sa pe social media. Această prezență online vine în contrast cu alte monarhii care îmbrățișează o comunicare mai deschisă pe rețelele sociale, subliniind exigențele crescente de transparență, exemplificate de recentele dezvăluiri ale Prințesei Kate despre sănătatea sa.

În sumar, debutul familiei imperiale japoneze pe Instagram marchează o încercare importantă de a comunica și de a se apropia de publicul mai tânăr, deși păstrează un caracter formal și respectă tradițiile vechi de milenii ale acestei instituții.