Falafel, rețeta lui Jamie Oliver
Chiftele de inspirație arăbească
- 2 căni de năut
- o legătură de pătrunjel, o legătură mai mică de coriandru, câteva frunze de mentă proaspătă
- o ceapă
- ardei iute, chimen, coriandru măcinate
- 2-3 linguri de făină
- o linguriță de bicarbonat de sodiu
- sare&piper
-
Lăsați năutul în apă peste noapte, să se înmoaie. Apoi strecurați-l și pasați-l în robot. Scoateți năutul și puneți ceapă și verdeață în robot. Mixați bine.
-
Adăugați ceapa și verdeața peste năut. Amestecați. Ele nu trebuie să formeze o pastă, consistentă trebuie să fie sfărâmicioasă. Adăugați celelalte condimente, după gust.
-
În final, legați cu făină. Presărați 2-3 linguri de făină și amestecați bine. Puneți și linguriță mică rasă de bicarbonat.
-
Modelăm chifteluțele cu mâna
-
Falafelul se poate face la cuptor sau prăjit în mult ulei fierbinte. Varianta la cuptor e mai dietetică și eu am făcut majoritatea așa.
-
Încingeți cuptorul la 200 de grade și lăsăți să se rumenească pe o parte, apoi, cu grijă, întoarceți și lăsați să se rumenească și pe cealaltă parte. Falafelul la cuptor e aproape gata, îl întoarcem și în 5 minute e bun de servit.
-
Se servește cu lipie și salată de roșii cu pătrunjel, acompaniat de sos pe baza de tahini. Un falafel reușit este rumenit și crocant la exterior și fraged în interior.