Un nou aliment își face loc pe rafturile magazinelor din România. Este vorba de făina de greieri, care este considerată mult mai sănătoasă decât cea clasică. Este mult mai densă în nutrienți și vitamine și nu conține nici gluten. Prețul însă nu este accesibil oricui.
Oricât de neobișnuit pare, făina de greieri se numără printre delicatesele care câștigă tot mai mult loc pe piețele europene. După ce Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, au apărut tot mai multe produse care conțin acest ingredient.
Iar făina este unul dintre alimentele care pot fi încorporate cel mai ușor în dietă. Ca utilizare, este asemănătoare cu cea obținută din cereale. Gustul este însă puțin diferit, însă oferă mult mai multe beneficii pentru organism.
Dacă sunteți dispuși să treceți peste faptul că e realizată din greieri, produsul a ajuns deja și în România. Prețul nu este însă unul care să fie pentru buzunarul oricui. Mai exact, un magazin din Baia Mare vinde un kilogram de făină de greieri cu 96,25 de lei. Prețul este cu aproximativ 20 de ori mai scumpă decât un kilogram obișnuit de făină.
În prezentarea produsului, comerciantul subliniază faptul că ”făina de greieri se prepara din greieri mari fără aripi” și că ”nu are gust, doar o ușoară aroma umami de nucă”.
Cât despre utilizarea acestui tip de făină, doar imaginația este limita. Poate fi folosită atât pentru pâine și produse de patiserie, cât și pentru deserturi sau feluri de mâncare.
Ce beneficii are făina de greieri
Și dacă treci peste faptul că e făcută din insecte, ar trebui să știi că făina de greieri este un aliment foarte bogat din punct de vedere nutritiv. Are multe vitamine și substanțe benefice corpului, dar ceea ce o evidențiază este cantitatea mare de proteine. Vorbim de o cantitate de 70% de proteine pe 100 de grame de produs.
Mai exact, este bogată minerale. Aceste minerale includ zinc, cupru, iod, și mangan, necesare pentru un organism sănătos. La acestea se adaugă și acizii grași, dar și vitamina B12, specifică produselor de origine animală, B2 (riboflavină) și vitamina B7 (biotină).