Teama facturilor din această iarnă pune stăpânire și pe reprezentanții instituțiilor publice sau de învățământ. Astfel, în majoritatea cazurilor se caută soluții pentru a economisi în ceea ce privește costurile la energie electrică și gaze naturale.

Facultățile mută cursurile în online?

Sistemul de învățământ universitar va avea în următoarele luni modificări legate de desfășurarea cursurilor. Unele facultăți au luat decizia de a apela în continuare la sistemul hibrid de învățare. Dacă în ultimii doi ani pandemia a fost responsabilă pentru aceste reguli, de data aceasta criza energetică vine cu un accent în plus.

Pentru a scuti plata facturilor uriașe, unele facultăți vor muta în această iarnă cursurile în mediul online. Este cazul Facultății de Litere din București. În acest caz, din luna decembrie până în martie, studenții vor învăța prin intermediul cursurilor online.

Conducerea Universității din București a anunțat că în următoarele luni cursurile vor fi susținute de profesori în sistem hibrid. Totuși,pentru o treime dintre acestea, studenții vor fi nevoiți să se prezinte în sălile de curs.


Nu doar în România se apelează la astfel de soluții de criză. În Germania de exemplu, în instituții publice, universități sau companii, căldura nu va fi setată mai sus de 19 grade. De altfel și cetățenii sunt îndrumați să facă același lucru în locuințele lor.

Și în Belgia, regula va fi aplicată atât în locuințele particulare cât și în clădirile publice.

În România, multe primării încă sunt în căutarea unei soluții pentru a plăti facturile din această iarnă în școli sau grădinițe. În Bârlad de exemplu, municipalitatea ia în calcul inclusiv desfășurarea orelor de curs în schimburi. De altfel, această procedură este deja aplicată în unele școli din România din lipsă de spațiu.

Unii primari sunt hotărâți să ceară ajutor Guvernului pentru a reuși în sezonul rece să achite facturile pentru astfel de unități.