Veste bună pentru locuitorii din peste 20 de unități administrativ-teritoriale din zona Munților Apuseni: aceștia vor beneficia de o reducere cu 50% a facturilor la energie electrică, potrivit unui mesaj transmis de Electrica Furnizare pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Județul Alba.
La solicitarea prefectului județului, furnizorul a confirmat că va aplica reducerea pentru locurile de consum din această zonă.
Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba, reducerea poate fi acordată pentru peste 87,53% din locurile de consum analizate. În cele 21 de localități din zonă trăiesc peste 60.000 de oameni, care ar urma să beneficieze de acest avantaj important din punct de vedere financiar.
Facturile la energia electrică, reduse pentru acești români
„Instituţia Prefectului – Judeţul Alba, în colaborare cu UAT- uri din Munţii Apuseni, va monitoriza în continuare cu atenţie modul în care Electrica Furnizare SA, dar şi alţi furnizori de energie electrică, vor aplica reducerea de 50% şi solicită cetăţenilor din zona Munţilor Apuseni care au contracte de furnizare a energiei electrice cu alţi furnizori să transmită prin intermediul UAT- urilor în care domiciliază sau lucrează dacă întâmpină probleme în acordarea acestui beneficiu legal”, se precizează într-un comunicat al instituției.
Scad prețurile la facturile de gaze naturale
O altă veste bună pentru toți românii este că facturile la gaze naturale ar putea scădea începând din luna aprilie 2023, potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege. Acesta a explicat că producția internă de gaze ar putea acoperi o mare parte din consumul populației, iar tarifele internaționale la gaze sunt în scădere, astfel că prețul gazelor naturale din facturile românilor ar putea fi sub cel plafonat de 31 de bani pe metrul cub.
În prezent, gazele din producția internă au prețul plafonat la 150 de lei pe MWh pentru furnizori, iar prețul pentru consumul casnic este plafonat la 31 de bani pe kWh, adică 310 lei pe MWh, cu toate taxele incluse.
Vicepreședintele ANRE a explicat că, având în vedere că anul trecut o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un preț mai mare decât cel de 150 de lei/MWh, coșul prețului de gaz a fost diferit.
De ce va scădea prețul la gaze naturale
Însă, dacă vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei și dacă prețurile din piața europeană de gaze rămân la nivelul actual, prețul gazelor naturale din facturile românilor ar putea fi sub plafonul maxim prevăzut de 31 sau 37 de bani pe kWh.
Aceste vești pozitive sunt un avantaj pentru români și ar putea aduce un pic de alinare într-un context economic dificil pentru mulți.