În cadrul ședinței de guvern desfășurată vineri, premierul Marcel Ciolacu a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea nejustificată a prețurilor la gazele naturale din România.
În timp ce în alte state europene prețurile la gaze au scăzut, premierul Ciolacu a observat că există furnizori în țară care au majorat prețurile. Din acest motiv, el a cerut ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să analizeze cu atenție această situație.
Premierul speră că și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va lua în considerare această problemă care afectează piața gazelor. Deși majorările de preț nu se reflectă în facturile populației, deoarece există o plafonare a acestora, firmele furnizoare apelează la stat pentru a acoperi diferența față de prețul plafonat.
Cresc prețurile la gaze în România
Această practică pune în dificultate bugetul statului, deoarece este necesară alocarea de resurse suplimentare pentru a acoperi aceste cheltuieli.
Însă Guvernul are și el propriile probleme financiare, deoarece ca urmare a schemei de plafonare a prețurilor la gaze naturale și energie electrică, acesta acumulează datorii de miliarde către furnizori. Mulți furnizori reclamă faptul că nu își pot desfășura activitatea în condiții optime până când nu primesc sumele restante.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că Guvernul are o datorie de 1,4 miliarde de lei către furnizori și se estimează că până la finalul anului ar putea fi necesară plata a încă o sumă similară.
Acesta a menționat că plățile ar trebui să se facă la zi în primele luni ale anului 2024, dar situația este dificilă, având în vedere că schemele de plafonare a prețurilor au costat România suma de 15 miliarde de lei în anul trecut și se estimează că în această iarnă vor costa încă 9 miliarde de lei, iar anul viitor aproximativ trei miliarde de lei.