Facebook, administrată de Meta, a restricționat capacitatea mass-media care operează în teritoriile palestiniene de a ajunge la publicul larg prin rețeaua socială. Această informație a fost dezvăluită într-o analiză publicată de BBC, miercuri, conform unei transmisii EFE.
Analiza efectuată de BBC a examinat accesul la știrile care provin din Cisiordania și Fâșia Gaza, regiuni cu puțini reprezentanți mass-media străini. Studiul a comparat rezultatele cu cele ale presei israeliene și arabe. Se remarcă faptul că, în general, în timpul unui conflict armat, interesul publicului pentru știri crește semnificativ. Cu toate acestea, cercetarea a evidențiat că, pentru 20 de instituții media palestiniene, accesul la paginile lor de Facebook a scăzut cu 77% în perioada de la atacul Hamas din Israel, la 7 octombrie 2023, comparativ cu aceleași luni din anul anterior, conform Agerpres.
Palestine TV, care numără 5,8 milioane de urmăritori pe Facebook, a prezentat date care indică o scădere de 60% a numărului de persoane care urmăresc postările. BBC a verificat, de asemenea, dacă aceste scăderi, inițial semnalate de mass-media palestiniene și atribuite moderării de către angajații Facebook, se observă și pe paginile media israeliene sau cele de limbă arabă. Examenul a arătat că, pentru 20 de instituții de presă israeliene, precum Yediot Ahronot, Israel Hayom și Channel 13, interacțiunea publicului a crescut în medie cu aproape 37%. În contrapartidă, pentru 30 de surse majore arabe, inclusiv Sky News Arabia și Al-Jazeera, interacțiunea a avut o creștere medie de 100%.
BBC a observat și documente care arată că Instagram, tot o platformă Meta, și-a intensificat moderarea comentariilor utilizatorilor palestinieni după octombrie 2023. De la începutul conflictului din Gaza, puțini jurnaliști străini au reușit să intre în Fâșia Gaza, aceștia având acces doar sub escortă israeliană. Datorită acestei situații, rețelele de socializare ale unor organizații media precum Palestine TV, agenția de știri Wafa și Al-Watan News au devenit surse esențiale de informație.
Contactată de către BBC, Meta a respins orice acuzație de intervenție deliberată menită să reducă prezența palestiniană. „Recunoaștem că facem greșeli, dar orice sugestie că am suprimat în mod deliberat o anumită voce este fără echivoc falsă”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta, citat de EFE.