Reclamă
Reclamă

Extrema dreaptă franceză se află în fruntea sondajelor pentru alegerile parlamentare ce vor avea primul tur de scrutin în această duminică, conform unui sondaj IFOP publicat în această după-amiază de The Guardian. Adunarea Națională (RN) este creditată cu 36%, plasându-se pe primul loc, în timp ce o coaliție a partidelor de stânga și extremă stânga ocupă locul doi cu 29%. Partidul prezidențial centrist ocupă abia locul trei cu 21%.

Acest sondaj recent nu prezintă schimbări semnificative față de tendințele evidente de după dizolvarea parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate. Partidele centriste și tradiționale rămân principalii perdanti – partidul prezidențial, Renaissance, ar ocupa abia locul trei, în timp ce Republicanii, partidul de dreapta tradițională, ar avea doar 6,5 procente.

Alegerile legislative franceze, ce vor avea loc duminică, vor determina cine va forma guvernul în Franța. În acest moment, șansele președintelui Emmanuel Macron de a obține o majoritate sunt reduse, fiind foarte probabil ca Franța să intre într-o nouă eră a coabitării. Marți, Macron a avertizat asupra riscului unui război civil în cazul în care extremele vor fi votate.

Reclamă

Adunarea Națională (RN) este condusă de Jordan Bardella, ‘tânăra speranță’ a extremiștilor francezi și propunerea de prim-ministru în cazul în care partidul obține o majoritate. Din cealaltă parte, prim-ministrul francez în funcție, Gabriel Attal, încearcă să se impună ca imagine a partidului prezidențial.

Noul Front Popular, alianța de stânga clasată pe locul doi, este formată din partidul Franța Nesupusă (extremă stânga), Partidul Socialist (centru-stânga), Ecologiștii (eco-stânga; centru-stânga), Partidul Comunist Francez (extremă-stânga), Generation.s (centru-stânga) și Place Publique (centru-stânga).

Astfel, extrema dreaptă franceză, reprezentată de Adunarea Națională, conduce în sondaje cu 36%, în timp ce coaliția de stânga ocupă locul doi cu 29%, iar partidul prezidențial de centru se situează pe locul trei cu 21%. Alegerile legislative franceze vor avea loc duminică și vor stabili noua configurație a guvernului francez.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro