Partidul de extremă dreaptă Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN) a câștigat primul tur al alegerilor legislative din Franţa, în timp ce partidul centrist al lui Emmanuel Macron s-a clasat pe locul trei. Proiecțiile bazate pe sondajele efectuate la ieșirea de la urne arată că RN al lui Marine Le Pen are la îndemână o majoritate absolută, ceea ce l-ar forţa pe Macron să numească primul guvern de extremă dreapta ales în mod democratic din istoria modernă a Franței.
Marine Le Pen a subliniat, însă, că „nimic nu este câştigat” pentru partidul său. Rămâne neclar cine va lupta în turul doi, în funcție de modul în care fiecare partid va acţiona în faţa unei posibile victorii a extremei dreapta.
Rezultatele oficiale arată că RN este pe cale să obţină cel mai bun rezultat din istoria sa în primul tur al alegerilor naţionale. Partidul ar fi câștigat deja zeci de locuri, inclusiv cel al candidatei sale la preşedinţie, Marine Le Pen, care a obținut peste 50% din voturi în Hénin-Beaumont, regiunea sa natală. Sora acesteia, Marie-Caroline Le Pen, s-a clasat pe primul loc în regiunea vestică Sarthe.
„Poporul francez a arătat fără ambiguitate dorinţa sa de a întoarce pagina după şapte ani de putere corozivă,” a declarat Marine Le Pen. Totodată, liderul partidului a mărturisit că al doilea tur va fi decisiv pentru rezultatele finale.
Preşedintele RN, Jordan Bardella, aspiră la poziţia de prim-ministru în cazul unei victorii complete a partidului său. Bardella a criticat mai ales stânga, caracterizând Noul Front Popular drept „un pericol existenţial pentru naţiune”.
În schimb, tabăra prezidenţială se confruntă cu mari pierderi. Coaliţia de centru a lui Macron va pierde probabil zeci din cele 250 de locuri pe care le deţine în prezent în Adunarea Naţională. Primele estimări arată că tabăra prezidenţială a fost eliminată în aproape jumătate din circumscripţii.
Preşedintele Macron a decis convocarea alegerilor anticipate după rezultatele nefavorabile ale partidului său la alegerile pentru Parlamentul European din luna precedentă. Premierul său, Gabriel Attal, a avut responsabilitatea de a transmite poziţia taberei prezidenţiale. Attal a recunoscut că a fost exclus din decizia bruscă a lui Macron de a convoca alegeri anticipate.
Sistemul electoral francez permite oricărui candidat care obține peste 12,5% din voturi să ajungă în turul doi. Acei candidaţi de pe locul trei, dornici să evite o victorie a RN, ar putea să se retragă și să susțină candidatul cu cele mai mari șanse de a învinge extrema dreaptă.
Gabriel Attal a declarat că „niciun vot nu trebuie să meargă la Rassemblement national,” subliniind totuși că va sprijini doar „candidații republicani”.
Alianţa de stânga Noul Front Popular, formată din La France insoumise, Verzii şi Socialiştii, a obținut 28,1% din voturi în primul tur, dar are şanse reduse de a obţine o majoritate viabilă.
Rezultatele alegerilor legislative din Franța și evoluțiile politice din această săptămână vor fi cruciale pentru stabilirea direcției viitoare a conducerii țării în turul doi din 7 iulie.