Reclamă

O expoziție-eveniment fascinantă dedicată istoriei comunicațiilor atrage publicul la Timișoara, în galeria Bastionului Cetății. Tineri și adulți deopotrivă sunt uimiți de evoluția tehnologiilor poștale, de la scrisori trimise cu diligența, la e-mail și inteligență artificială.

Unul dintre organizatorii expoziției, Caius Lăzărescu, explică publicului modul în care o ștampilă a fost dezvoltată timp de 150 de ani: „150 de ani au lucrat specialiștii din poștă la această ștampilă, de la ‘ștampila pentru o zi’ ordonată de Maria Theresia, până la ștampila pentru un secol. Scoți cuiul și reglezi data timp de 100 de ani”.

Expoziția include sute de exponate, fiecare povestind despre o etapă din evoluția comunicațiilor. Una dintre piesele atrăgătoare este un aparat de radioficare „mai greu ca telefonul, dar utilizabil, funcțional”, care transmitea informații prin circuite electrice în toată Timișoara. „Se afla o persoană în fața acestui microfon și se transmiteau informațiile”, detaliază Caius Lăzărescu.

Adolescenții sunt deosebit de încântați de acest tur istoric. Un tânăr vizitator mărturisește: „E foarte interesant, e pentru prima oară când văd așa ceva, dar e o chestie interesantă să descoperi istoria. E greu de crezut mai ales că fac parte dintr-o generație care a evoluat cu tehnologia”. O altă tânără a fost impresionată de invențiile premergătoare telefoniei mobile, cum ar fi Codul Morse, pe care îl descrie drept „cea mai interesantă parte”.

Caius Lăzărescu, cu o experiență de 30 de ani în colecționarea de obiecte din domeniul comunicațiilor, subliniază simplitatea și siguranța metodelor de comunicare anterioare, contrastându-le cu vulnerabilitățile moderne: „Orice mesaj transmis poate fi făcut acum de hackeri și modificat, dar cel scris nu intră hackerii pe el”.

Piesa de rezistență a expoziției este primul tratat de poștă, telegraf și telefon, care poartă autograful lui Take Ionescu. De asemenea, vizitatorii pot admira portavocea legendară prin care Timișoara a fost declarat primul oraș liber de comunism în decembrie 1989.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro