Mai multe explozii puternice urmate de un incendiu de amploare au fost raportate marți dimineața la un aerodrom militar situat în orașul Djankoi din Crimeea ocupată, o zonă unde Rusia are staționate elicoptere de atac, conform informațiilor publicate de canale Telegram afiliate Moscovei. Aceste evenimente ar putea marca un nou episod în conflictul dintre Rusia și Ucraina, având în vedere contextul în care Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, un act neacceptat de comunitatea internațională.

În urma acestor explozii, pe aerodromul militar a izbucnit un incendiu de mare amploare, după cum a informat Kiev Independent. Reflectând gravitatea situației, un oficial rus din Crimeea a anunțat închiderea autostrăzii care conectează Djankoi la satul Pobiedne, autostradă situată în apropierea aerodromului afectat. Până în prezent, nu au fost emise rapoarte oficiale referitoare la cauzele exploziilor sau la eventualele victime.

Conform unei baze de date de aviație online, aerodromul militar Djankoi găzduiește regimentul 39 de elicoptere din divizia 27 de aviație mixtă, echipat cu modele de elicoptere de atac precum Ka-52 Alligator, Mi-8, Mi-28N și Mi-35M. În particular, Ka-52 Alligator este o variantă îmbunătățită a elicopterului rusesc de atac Ka-50, destinat distrugerii țintelor terestre, inclusiv tancuri și personal inamic, potrivit Airforce Technology.

Rusia a suferit pierderea a peste 300 de elicoptere de luptă de la declanșarea invaziei la scară largă împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022, conform Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Având în vedere că în ultimele luni Ucraina și-a amplificat atacurile asupra pozițiilor rusești din Crimeea, aceste evenimente recente reflectă o intensificare a conflictului în această regiune strategică situată pe coasta Mării Negre.