O serie de explozii a avut loc la o bază militară din apropierea capitalei Irakului, Bagdad, unde erau staționați foști paramilitari pro-Iran și membri ai armatei irakiene. Incidentul a rezultat în rănirea mai multor persoane, potrivit rapoartelor inițiale care citează un oficial din Ministerul de Interne.

Informații despre explozii

Exploziile au vizat baza Calso din provincia Babilon, centrala Irakului. Autoritățile locale, interogate de agenția France Presse, nu au reușit să identifice până în prezent autorii atacului, nici dacă acesta a fost efectuat cu drone. Un responsabil din Ministerul de Interne a raportat inițial un bilanț de „un mort și opt răniți” în urma unui „bombardament aerian”. Grupul Hashd al-Shaabi, o coaliție de grupuri armate pro-Iran, a confirmat, de asemenea, că incidentul a cauzat „răniți” și „pierderi materiale”, fără a oferi detalii precise.

Reacții internaționale

În urma acestor evenimente, Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a declarat pe rețeaua socială X că „Statele Unite nu au efectuat astăzi lovituri aeriene în Irak”. Într-un mod similar, armata israeliană a răspuns întrebărilor agenției AFP printr-un comunicat în care afirmă că „nu comentează informațiile apărute în presa străină”.

Context regional tensionat

Incidentul din Irak survine într-un context de tensiuni crescânde în Orientul Mijlociu, inclusiv recente lovituri cu drone în Iran și schimburi de atacuri între Israel și Iran. Această situație subliniază complexitatea relațiilor și dinamicile de putere din regiune, precum și eforturile diplomatice continue pentru evitarea unei noi conflagrații în zonă.

Concluzii