Explozie învăluită în mister, descâlcirea enigmei de către un specialist. În data de 8 august 2019 un fenomen social prinde amploare pe rețelele de socializare. Internetul abunda de referințe cu privire la o anumită explozie de pe teritoriul Rusiei. Declarațiile oficiale făceau referire la un incident destul de periculos.

„S-a produs o explozie, urmată de un incendiu,la baza de teste a Ministerului Apărării din regiunea Arkhangelsk, în timpul testării unui motor rachetă cu combustibil lichid. Șase reprezentanți ai Ministerului Apărării au suferit răni cu diferite grade de severitate, iar doi specialiști au decedat. Supraviețuitorii au fost transportați la spital pentru asistență medicală.” Via TASS

La vremea aceea nu s-au oferit foarte multe detalii despre această explozie. Majoritatea detaliilor conduceau către teoria unei posibile explozii cu risc nuclear. Oamenilor li se spunea să stea în case pentru a nu se expune radiațiilor. După primul comunicat prin care se confirma această teorie.

„Cinci angajați ai Rosatom au decedat și alte trei persoane au fost rănite într-un tragic accident produs în timpul testării unui sistem de propulsie cu combustibil lichid, care implica folosirea de izotopi, la o bază militară din regiunea Arkhangelsk. Prezentăm condoleanțe, și oferim tot sprijinul necesar, familiilor și prietenilor celor decedați. Persoanele rănite au fost spitalizate și primesc tratamentul necesar. Gândurile noastre sunt alături de toți cei afectați.” ROSATOM

Explozia cauză a cursei înarmării

După aceste declarații a urmat o perioadă de acalmie. Cu toate aceastea, curând au apărut detalii care conduceau spre un alt scenariu. În acesta din urmă se specifica faptul că ar fi avut loc un accident de muncă. Se pare că un motor de rachetă cu combustibil lichid ar fi explodat.

Rușii au fost alarmați de noile modalități de apărare și de atac. Armele pe care, americanii, reușeau să le creeze deveneau o amenințare. A fost o perioadă când rușii nu reușeau să facă față acestei noi puteri. Motiv pentru care era nevoie de construirea unei rachete care să contracareze celelalte forțe armate. Președintele Putin oferă această direcție încă din data de 1 martie 2018. Într-o declarație publică specifica faptul că că armata rusă dezvoltă noi sisteme de arme. Astfel, s-a ajuns la concluzia că explozia s-a datorat unui accident de muncă, în încercare de-a construi o nouă armă. Noua racheta se numea racheta de croazieră 9M730 Burevestnik.

„Racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik, care are o rază de acțiune nelimitată, și Poseidon, un vehiculul submarin fără pilot, tot cu propulsie nucleară, tot cu o rază de acțiune nelimitată, au parcurs cu succes o serie de teste.” A declarat Putin, în cele din urmă.

Până în clipa de față se știe că este cea mai puternică armă nucleară. Raza acesteia de acțiune fiind nelimitată. Cu toate acestea, nu se poate cu spune cu exactitate dacă radiațiile acesteia sunt atât de puternice. Până în prezent radiațiile înregistrate nu au fost atât de mari, cât să confirme raza nelimitată.