Reclamă
Reclamă

O explozie s-a auzit în regiunea de lângă capitala Kiev vineri dimineaţă, în timpul unei sirene de raid aerian şi a unor avertismente ale armatei privind un atac al Rusiei cu rachete, relatează AFP, potrivit Reuters. Mai multe regiuni din Ucraina au fost vizate de atacuri rusești peste noapte.

„Forţele de apărare antiaeriană lucrează în regiunea Kiev. Rămâneţi în adăposturi! Pericolul de atac cu rachete se menţine”, le-a transmis locuitorilor capitalei ucrainene primarul Vitali Kliciko, informează Agerpres.

Nu este clar dacă explozia a fost rezultatul doborârii unui proiectil de către apărarea antiaeriană, notează Reuters. Televiziunea Suspilne, citând localnici, a transmis că explozii au fost auzite şi în regiunea Hmelniţki, din vestul ţării, care a fost vizată de bombardamentele ruseşti şi în cursul nopţii trecute, conform media ucrainene.

Reclamă

După ce a sunat sirena de raid aerian, forţele antiaeriene au declarat că au fost lansate rachete cu rază lungă de acţiune asupra regiunii Hmelniţki şi au cerut locuitorilor Kievului să meargă în adăposturi.

Postul de televiziune Kanal 24 a transmis, citând canalele Telegram care monitorizează atacurile, că ar fi vorba de o rachetă balistică de tip Kinjal care s-ar îndrepta în direcţia Kievului.

Armata a declarat apoi că alerta de raid aerian s-a încheiat, dar nu au existat alte informaţii oficiale.

Rusia a lansat în timpul nopţii trecute un atac combinat asupra teritoriului ucrainean, cu 14 rachete de diferite tipuri şi 17 drone kamikaze Shahed, au anunţat forţele aeriene ucrainene în raportul lor de vineri, potrivit EFE.

Toate dronele şi şapte dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Interceptările au avut loc deasupra teritoriilor din regiunile ucrainene Nikolaiv şi Odesa (sud), Dnipropetrovsk şi Kirovograd (centru), Zaporojie (sud-est) şi Harkov (nord-est).

Cele şapte rachete distruse sunt rachete de croazieră Kh-101 şi Kh-555. Alte trei dintre aceste rachete, o rachetă hipersonică Kinjal şi trei rachete balistice Iskander-M nu au putut fi doborâte de apărarea antiaeriană, remarcă EFE.

Inamicul a atacat în special regiunea Zaporojie cu trei rachete balistice, a indicat reprezentantul forţelor aeriene, Ilia Ievlaş, adăugând că ruşii au vizat în special vestul Ucrainei. Motiv pentru care Polonia a ridicat de la sol avioane de vânătoare.

Armata poloneză a semnalat că „aceasta a fost o altă noapte foarte tensionată” pentru întregul sistem de apărare aeriană polonez, din cauza activităţii aviaţiei ruse cu rază lungă de acţiune, care a lovit cu rachete de croazieră şi drone Shahed ţinte situate, în special, în vestul Ucrainei, a transmis Comandamentului operativ al forţelor armate poloneze pe reţeaua de socializare X, conform media ucrainene.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro