Cel puţin 59 de persoane și-au pierdut viața în Nigeria după o explozie cauzată de coliziunea dintre un camion-cisternă și un camion ce transporta pasageri și animale. Incidentul s-a produs duminică, potrivit anunțului făcut luni de serviciile de intervenție, informează Agerpres.
Ibrahim Husseini, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă din statul Niger (NSEMA), a declarat: „Numărul morţilor a crescut la 59” și „noi victime ar putea fi descoperite pe măsură ce evacuarea locului accidentului avansează”. El a precizat că victimele au fost îngropate imediat după accident, conform obiceiurilor din regiunea preponderent musulmană.
Imagini cu cadavrele carbonizate înainte de înmormântare au fost făcute publice de către NSEMA. Conform comunicatului oficial al agenției, „incidentul a avut loc atunci când un camion-cisternă încărcat cu PMS (combustibil) s-a ciocnit cu un camion cu remorcă încărcat cu pasageri şi animale”. Explozia s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe un drum din regiunea Agaie, statul Niger.
Alte două vehicule, o macara și o camionetă, au fost implicate în accident, fiind raportate și aproximativ cincizeci de vaci arse de vii. Guvernatorul statului Niger, Mohammed Umaru Bago, a transmis „tristețea” sa în urma incidentului și a îndemnat participanții la trafic să respecte regulile pentru a preveni distrugerile și pierderile de vieți.
Statisticile Comisiei Federale pentru Siguranța Rutieră (FRSC) arată că peste 5.000 de persoane au murit în accidente rutiere în Nigeria în 2023, față de aproape 6.500 în anul anterior. Totuși, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul real de decese este mult mai mare, fiind estimat anual în jur de 40.000 din cauza accidentelor rutiere.
Accidentele care implică cisterne sunt relativ frecvente în Nigeria. În 2020, FRSC a înregistrat 1.531 astfel de accidente, cu 535 de decese. Statul Niger a fost pe locul cinci în clasamentul celor mai accidentate regiuni în al treilea trimestru al anului 2023, viteza fiind un factor principal.
Aceste accidente provoacă nu doar pierderi umane și materiale, dar afectează și mediul din cauza scurgerilor de combustibil. De asemenea, exploziile în jurul infrastructurii petroliere din sudul țării sunt o altă problemă serioasă, datorită sifonării ilegale, Nigeria fiind cel mai mare producător de petrol din Africa.