Reclamă

Un nou incendiu a creat panică și haos printre cetățeni.

Locuitorii din Medgidia au trecut prin clipe cumplite în urma unei explozii, urmată de un incendiu la fabrica de amidon din localitate.

La fața locului s-au deplasat două ambulanțe SMURD, patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o autospecială de intervenție la înălțime, o autospecială de transport personal și victime multiple, dar șio autospecială CBRN, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța.

Ce s-a întâmplat

Explozie de proporții la o fabrică de amidon din Medgidia. Pompierii au intervenit de urgență!
Pixabay

Din fericire la locul accidentului, nu au existat victime. Iar potrivit ISU Constanța, pompierii au reușit să stingă repede flacăra. De asemenea, locuitorii trebuie să știe că substanța nu este periculoasă. Cauza cea mai probabilă a exploziei, a fost autoaprinderea maltodextrinei în timpul uscării.

„Substanța nu este periculoasă, nu este toxică, se stinge cu apă, nu sunt probleme. Nu este incendiu, sunt aburi și fum, iar colegii lucrează pentru a le lichida.”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Constanța, Parconie Răzvan, pentru Digi24.

Maltodextrina este o pulbere albă obținută din porumb, orez, amidon de cartofi sau grâu. Chiar dacă provine din plante, este foarte procesat. Pentru a o prepara, mai întâi amidonurile sunt gătite. Apoi se adaugă acizi sau enzime precum alfa-amilaza bacteriană stabilă la căldură pentru a o descompune în continuare.

Maltodextrina este utilizată în general ca agent de îngroșare. Sau de umplutură pentru a crește volumul unui aliment procesat. Este, de asemenea, un conservant care crește durata de valabilitate a alimentelor ambalate. Este ieftin și ușor de produs.

Așa că este util pentru produse de îngroșare, cum ar fi budinca instantă și gelatine, sosuri și sosuri pentru salate. De asemenea, poate fi combinat cu îndulcitori artificiali. Pentru a îndulci produse precum conservele de fructe, deserturile și băuturile sub formă de pudră. Este folosit chiar și ca agent de îngroșare în articole de îngrijire personală. Cum ar fi loțiuni și produse de îngrijire a părului.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro