Reclamă
Reclamă

Cel puțin cinci minori au fost exploatați prin muncă, puși să stea ore în șir în genunchi și bătuți, la o fundație din Botoșani, în perioada 2022 – 2024. Victimele erau obligate de câteva ori pe săptămână să ia parte la acțiuni religioase, să descarce TIR-uri cu marfă, dar și să facă diferite treburi prin gospodăriile membrilor fundației. Două persoane au fost reținute, în timp ce alte trei au fost plasate sub control judiciar.

DIICOT și IGPR au anunțat, luni, documentarea activității infracționale a cinci persoane cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie. Una dintre acestea este urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

„În perioada 2022 – 2024, una dintre persoane, administrator al unei fundații din municipiul Botoșani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un centru rezidențial aparținând fundației, în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri”, au transmis sursele citate.

Reclamă

Anchetatorii au mai transmis că atât persoana cercetată, în mod direct, cât și alte persoane (angajați ai fundației), ar fi aplicat rele tratamente celor cinci minori victime, constând în agresiuni fizice și psihice repetate, exploatarea prin muncă, în mod forțat, și constrângerea minorilor să stea în genunchi de la cinci până la opt ore, punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

„Totodată, persoana cercetată, folosindu-se de autoritatea pe care o avea față de victime (instituționalizate în cadrul fundației), le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuși unor agresiuni fizice și psihice. În aceeași perioadă, două dintre persoanele cercetate (față de care s-a luat măsura reținerii), ar fi transportat persoanele vătămate minore în diferite locații din județul Botoșani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat să presteze munci dificile, în folosul uneia dintre persoane, ce deținea funcția de administrator al fundației și al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea unui imobil, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijirea animalelor, montaj de pavele, ș.a.)”, au mai declarat anchetatorii.

Duminică, au avut loc opt percheziții în județul Botoșani, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorilor și supunerea la muncă forțată sau obligatorie. Una dintre acestea este urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro