Termenul limită pentru polițele RCA emise de Euroins este 7 decembrie. Autoritățile au anunțat că există peste 840.000 de șoferi care încă au asigurările auto obligatorii emise de această companie, care a intrat în faliment în primăvară.

Acești șoferi sunt obligați să încheie polițe noi începând cu data de 8 decembrie, iar autoritățile îi îndeamnă să facă acest lucru cât mai repede posibil.

Restituirea primelor de asigurare

Cei care dețin polițe RCA a căror valabilitate ar fi trebuit să se încheie în mod normal înainte de data de 7 decembrie pot solicita restituirea banilor de la Fondul de Garantare pentru perioada în care asigurarea nu mai poate fi folosită.

De exemplu, pentru o poliță încheiată în martie, suma care ar trebui recuperată pentru perioada de trei luni este aproximativ un sfert din valoarea poliței. Astfel, dacă cineva a plătit 1000 de lei, ar trebui să primească înapoi 250 de lei.

Însă, procesul de restituire a diferenței de primă pentru perioada rămasă neacoperită durează mult. Din momentul falimentului Euroins și până în prezent, Fondul de Garantare a soluționat doar aproximativ 10,5% din cele 170.000 de cereri de plată primite, inclusiv dosare de daună și solicitări de restituire a primei.

Au fost soluționate aproximativ 18.000 de cereri, pentru care s-au făcut plăți în valoare totală de 106 milioane de lei.

Creșterea prețului polițelor RCA

Prețul polițelor RCA este plafonat până la sfârșitul anului, dar atât brokerii, cât și șoferii se așteaptă la creșteri de preț începând cu anul următor.

Se estimează că aceste creșteri vor fi în jurul valorii de 5% – 7%. Astfel, prețul unei polițe noi ar putea ajunge la aproximativ 2500 de lei.

Modificări în legea RCA

Odată cu noul an vor apărea și noi modificări în legea RCA. Posesorii de biciclete sau trotinete electrice care se deplasează cu o viteză mai mare de 15 km/h vor fi obligați să-și asigure vehiculele.

De asemenea, se va schimba și sistemul bonus-malus, urmând să fie aplicate penalități mai severe pentru șoferii care provoacă accidente grave. Aceștia vor fi penalizați cu 80% din prețul poliței și vor primi o depunctare mai mare în sistemul bonus-malus.