Un expert în inteligența artificială, fost director al diviziei de business de la Google, a emis un avertisment alarmant cu privire la pericolele asociate acestei tehnologii. Mo Gawdat îndeamnă oamenii fără copii să renunțe la ideea de a deveni părinți, din cauza riscurilor implicate.

„Riscurile sunt atât de mari încât, având în vedere toate celelalte amenințări existente, ar trebui să evitați să aveți copii dacă nu ați devenit deja părinți”, a declarat el într-un interviu pentru podcastul Diary of a CEO.

Aceasta nu este prima dată când lideri din industria tehnologică trag un semnal de alarmă în legătură cu această problemă. Elon Musk și Steve Wozniak, cofondatorul Apple, au semnat recent o scrisoare deschisă prin care au cerut o pauză de șase luni în inovare, pentru a permite industriei și utilizatorilor să se adapteze la progresul tehnologic.

Expert în inteligența artificială: Evitați să aveți copii!

Scrisoarea, publicată de Institutul pentru Viitorul Vieții, subliniază faptul că laboratoarele de inteligență artificială se află într-o cursă frenetică pentru a dezvolta și implementa inteligențe digitale din ce în ce mai avansate, pe care nimeni, nici măcar creatorii lor, nu le poate înțelege, prevedea sau controla în mod responsabil.

Centrul pentru Siguranța AI a emis și o declarație în care evidențiază necesitatea reducerii pericolelor de extincție generate de inteligența artificială, care trebuie tratată ca o prioritate globală, alături de alte riscuri precum pandemiile și războiul nuclear.

Tehnologia ia locul oamenilor

Sam Altman, CEO al OpenAI și creatorul chatbot-ului foarte popular ChatGPT, a avertizat, de asemenea, asupra riscului existențial și a solicitat crearea unui organism de supraveghere similar Organizației Națiunilor Unite pentru a reglementa această tehnologie.

Gawdat susține că inteligența artificială reprezintă ”cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată omenirea” și compară viitorul umanității cu universul distopic prezentat în filme precum Blade Runner.

Expert în inteligența artificială, avertisment sumbru: Evitați să faceți copii! Riscurile sunt mari

„Economia, situația geopolitică, încălzirea globală, schimbările climatice și întreaga noțiune de inteligență artificială reprezintă o furtună perfectă, iar incertitudinea este mai intensă ca niciodată. Dacă îți iubești cu adevărat copiii, vrei să-i expui la toate acestea?”, se întreabă retoric Gawdat.

Expertul subliniază că tehnologia a jucat un rol fascinant în cariera sa și că ne confruntăm acum cu cea mai mare provocare din istoria umanității. Inteligența artificială reprezintă culmea progresului tehnologic și va defini în mod ireversibil modul în care lumea noastră este modelată.

„Gândirea digitală a devenit atât de avansată încât a devenit autonomă și mai degrabă trebuie să apelăm la ea decât să încercăm să o controlăm”, adaugă el.